Vårdprotesterna visar vägen

2011-07-07 19:57:57
Slutet av våren har sett väx­ande vårdprotester runt om i Sverige. Initiativtagaren till uppropet Nej till nedskärningar inom vården, Arvin Yarollahi från Göteborg, är inbokad som talare på demonstrationen den 14 september i Stockholm.

Även Vårdförbundet har uppmärksammat att ”3 000 människor dör i onödan varje år”. Det motsvarar ”sex störtade jumbojet om året. 64 personer kommer avlida av onödiga skador orsakade av vården under Almedalsveckan”, skriver förbundet.
Uppropet i Göteborg, som ­organiserade en demonstration den 6 juni, har spridits till fler or­ter – Ludvika, Ronneby m fl.
I Offensiv har vi också redovisat att sjuksköterskor på Sunderby sjukhus i Norrbotten tog strid och vann ett bättre sommaravtal.

Mer bränsle till protesterna kom när den medicinskt ansvariga överläkaren på akuten i Mal­mö, Per Björgell, sa upp sig i protest.
Landstingen redovisar överskott men ändå fortsätter nedskärningarna. Sverige har färre sjukhusbäddar per invånare än alla andra länder inom OECD, de utvecklade kapitalistiska länder­na.
Vid sidan av nedskärningar drabbas vården hårt av de nyliberala privatiseringarna.
Landsting och kommuner lämnade 2009 ifrån sig 62 miljarder kronor till privata bolag som bedriver skol-, vård- och omsorgsverksamhet. Hälften gick till riskkapitalbolag. De privata företagen gjorde 4 miljarder kronor i vinst på vården 2010.
Både vård och utbildning har idag färre anställda än år 1990, trots en stor befolkningsökning. Inom vården förstärks det ökade behovet av nya medicinska upptäkter och åldrande befolkning.
  • Sprid vårdprotesterna.
  • Vård efter behov. Det finns pengar – låt de rika betala!
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!