Vårdrörelsen i Västernorrland måste fortsatt ha hög kampberedskap

2016-02-03 12:58:45
Höstens massiva demonstrationer i Örnsköldsvik och Kramfors tvingade landstingspolitikerna i Västernorrland att skjuta upp sina drastiska nedskärningsbeslut på totalt 240 miljoner kronor. BB i Örnsköldsvik har fått löfte om att bli kvar. 15 000 demonstranter i ”Röda Ådalen” har visat att de är beredda att kämpa för att rädda kvar Sollefteå sjukhus intakt med akut och BB. Nu väntar alla på de nya ”besparingsförslag” som ska komma denna månad.

I väntan på detta ordnade föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus med över 12 000 medlemmar ett offentligt möte i Kramfors under temat ”Vad händer med vården och våra sjukhus efter manifestationen?”. Politikerna anslog på mötet en försonlig ton och sade att de ville ha dialog med personalen. 

Läkare sade på mötet att de inte hade någon tilltro till de åtgärdsprogram som landstinget tidigare hade presenterat. De vittnade om att nedskärningshoten bara har skapat nya extrakostnader i form av stafettläkare, då det har blivit allt svårare att rekrytera och att fler har fått erbjudas utomlänsvård. 

I en intervju i Radio Västernorrland avslöjade tillförordnade landstingsdirektören Inger Bergström att inga stora beslut kommer att tas före sommaren. 

Ändå flaggas det för att några förslag kommer upp på landstingsfullmäktiges möte i slutet av denna månad. Länets socialdemokrater är splittrade i frågan. Socialdemokraterna i Ådalen kräver att vallöftet om tre akutsjukhus i länet ska hållas. S i Sollefteå och Kramfors för nu också i en gemensam motion till partiets distriktårskonferens fram att landstinget ska driva all omsorg och sjukvård i Ådalen tillsammans.

Höstens stora gräsrotsmobilisering av kamp för vården i Västernorrland har utan tvekan fått landstingets politiker att ställa sig på bromsen och tills vidare ”simma lugnt”. Men under en yta av avvaktan och tal om dialog simmar fortfarande nedskärningshajarna. ”Red Alert”, hög kampberedskap, gäller även i fortsättningen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!