”Vårdval Stockholm” – vårdslakt Stockholm

2007-10-03 14:55:11

foto: Mattias Bernhardsson
Annika Karlsson, verksamhetschef för Jordbro vårdcentral.

Vårdval Stockholm som införs vid årsskiftet slår hårt mot vårdcentralerna i Stockholms södra förorter och flera kommuner i den södra länsdelen. De förlorar hundratals miljoner kronor genom att alliansen inte längre tänker ta hänsyn till att socialt utsatta områden har ett större vårdbehov.

I ett hemligstämplat material från hälso- och sjukvårdsförvaltningen som läckte ut i september, står det klart att Filippa Reinfeldt (m) & Co tänker omfördela stora penningsummor från arbetarområden med stort vårdbehov till bland annat sin egen hemkommun Täby.
De största förlorarna blir Stockholms stads arbetarområden, som Högdalen, Rågsved och Hagsätra, vilka kan tvingas skära bort ca 40 procent av sina budgetar. Även Rinkeby i norra Stockholm stad förlorar stort. Kommunerna Södertälje, Botkyrka och Haninge, som under flera års tid har drabbats av stora nedskärningar och ökad segregering, drabbas också hårt.

Mer till välbeställda

Pengarna ska istället omfördelas till de mer välbeställda: Nacka, Bromma, Täby och Danderyds kommuner samt Stockholmsstadsdelar som Östermalm.
När primärvården konkurrensutsätts nästa år får vårdcentralerna pengar för varje listad patient – även om de inte får läkarvård. Detta har lett till en oerhörd karusell: vårdcentralerna har inskrivningskampanjer, förlänger öppettider och pressar in allt fler besök för att rädda budgetarna. Detta ökar stressen och arbetsbördan på de anställda än mer, inte minst där personal får gå.
Precis som i Halland, som var först med att införa ett vårdvalssystem, har politikerna i Stockholm valt att ta bort de socioekonomiska faktorerna i sitt ersättningssystem till mottagningarna. Hittills har alltid vårdcentraler i arbetarområden med exempelvis många lågavlönade, personer med invandrarbakgrund och stor psykisk ohälsa, fått extra pengar.
– Den psykiska ohälsan kan vara större, då vårdtagare kanske har flytt från krig eller politisk förföljelse. För många äldre, som dessutom har svårt med språket, så behöver besöket ta längre tid helt enkelt, förklarar Annika Karlsson, verksamhetschef på Jordbro vårdcentral i Haninge.
– Vi kan inte ta emot fler än 25 läkarbesök om dagen utan att minska kvaliteten. Vi kan inte välja bort de med störst behov för att få plats med fler – det går emot all vår etik, säger Annika Karlsson.

Ödesdigra konsekvenser

På vårdcentralen i Jordbro har de anställda kämpat i flera år för att bygga upp en bra kvalitetsvård – men om de tvingas skära bort de ca tre miljoner kronor som det varit tal om, skulle konsekvenserna bli ödesdigra. Enligt en preliminär bedömning skulle distrikts- och sjuksköterskorna minska från 6 till 4,5 tjänster, kuratorerna från 2 till 0,2 (en dag i veckan), undersköterskorna från 3 till 2,5 och sekreterarna från 3 till 2,5 tjänster.
– Jag själv kommer att få begränsa mina arbetsuppgifter till en och en halv dag i veckan och extraarbeta som sköterska under resten av tiden, säger Annika Karlsson.
Den här omvända Robin Hood-politiken kan bara stoppas genom kamp. Vårdförbundet och Kommunal måste ta initiativ till länsomfattande protester utanför Landstinget innan det är för sent.
På nästa kommunfullmäktige i Haninge kommer Rättvisepartiet Socialisterna att kräva att Haninge kommun protesterar mot Vårdval Stockholm och moderaternas klasspolitik i vården.

Mattias Bernhardsson
Kommunfullmäktigeledamot i Haninge, Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!