”Världen hade inte varit något utan kvinnor”

Masoome Haidari.

av Maria Badri // Artikel i Offensiv

Den 3 september 2021 var Masoome Haidari med och demonstrerade för kvinnors rättigheter i Afghanistan. Masoome berättar att hon deltog på demonstrationen som anordnades av Ung i Sverige för att uppmärksamma våldet som kvinnor i och utanför Afghanistan utsätts för. I en intervju med Offensiv berättar hon om sitt perspektiv på problemen som afghanska kvinnor står inför, även här i Sverige.

Masoome Haidari, som själv identifierar sig som afghansk kvinna, upplever att responsen från västvärlden varit bristande. Afghanska kvinnor har länge stått under livshotande förtryck och detta hot har förstärkts i samband med talibanernas övertagande av hela landet den 16 augusti 2021. Trots detta leder sällan den uppmärksamhet som väl finns i media för läget i Afghanistan till direkt politiskt agerande. 
Masoome jämför detta med Black Lives Matter-rörelsen från förra sommaren som fick ett större genomslag bland aktivister till följd av mordet på George Floyd. Hon önskar att en liknande rörelse skulle finnas till stöd för afghanska kvinnor. 
– Varje dag blir kvinnor mördade och utsatta för sexuellt våld i Afghanistan. Men ingen lyssnar. Ingen vill hjälpa. Jag förstår inte varför.

Samtidigt upplever Masoome att det finns svårigheter med att leva som afghansk kvinna även i Sverige. Ett av de större problemen är bristen på stöd som finns för kvinnor som drabbas av hederskultur. 
Hon beskriver att socialtjänsten generellt sett agerar med lite förståelse för problemet kvinnorna står inför. Hon beskriver även att det i vissa fall är kvinnorna själva som blir anklagade för att vara ”farliga” och att de därefter blir tagna till SiS (Statens institutionsstyrelse). 
Masoome önskar att socialtjänsten och liknande institutioner istället skulle lyssna på kvinnorna för att sedan kunna hjälpa dem på bästa sätt. 

Ett annat problem som afghanska kvinnor står inför är belastningen av att hålla sig inom ramarna för kvinnlighet. Hon anser att det är stor skillnad i upplevelsen av en afghansk kvinna och en afghansk man. På grund av att hon är kvinna förväntas hon klä sig på ett visst sätt, prata på ett visst sätt och helt enkelt bete sig på ett visst sätt. Men genom att följa dessa normer uppstår andra problem. 
– Att vara tjej är svårt, speciellt i Afghanistan. Alla killar säger att vi måste bete oss som tjejer, men samtidigt som vi beter oss som tjejer måste vi också bete oss som killar. Om man inte beter sig som en kille finns det ingen som jobbar för att betala hyran, ingen som gör allt sånt som man måste göra.

Masoome berättar hur hon under en längre tid endast associerade sin kvinnlighet med förtrycket hon har upplevt. Idag känner hon sig däremot stolt över att vara kvinna och hennes budskap till kvinnor i Afghanistan och i hela världen är:
– Det är tur att vi är kvinnor. Vi måste vara stolta över oss själva och sättet som vi lever, för män kan inte leva som oss även om de försökte. Jag tycker att vi är starkare än män. Världen hade inte varit något utan kvinnor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!