Värnplikten – ett led i den militära upprustningen

2017-03-09 17:01:50

foto: Sydsvenskan


Regeringens beslut att återinföra eller återaktivera värnplikten får stöd av såväl högeralliansen som Vänsterpartiet, som nu också viker ner sig i försvarsfrågan.


Att värnplikten blir ett komplement till yrkesarmén är en följd av den kraftiga militära upprustningen, det utvidgade Natosamarbetet och enögda mörkblå så kallade säkerhetsanalyser.
– En aktivering av värnplikten skulle kunna ge långsiktig stadga och stabilitet i Försvarsmakten. Det
skulle också utgöra en viktig säkerhetspolitisk signal där vi tydligt visar hur vi avser öka den militära förmågan, sa försvarsminister Peter Hultqvist i sitt tal på Folk och Försvars konferens i januari i år.
Totalt ska 13 000, både män och kvinnor, kallas till mönstring i år och av dem ska 4 000 erbjudas militär grundutbildning. Det är långt ifrån allmän värnplikt eftersom det finns 100 000 i varje årskull som är födda år 1999 eller senare. I mitten av 1990-talet var det 30 000 som gjorde värnplikt.
Den nya värnplikten är en följd av att det inte räcker med yrkessoldater för att bemanna ett kraftigt upprustat så kallat försvar.
Efter värnplikten väntar sannolikt ytterligare höjda anslag till Försvarsmakten. Men det blir inga pengar för att exempelvis lösa den akuta vårdkrisen.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Nej till återinförande av värnplikten och höjda försvarsanslag. Kamp för omedelbar militär nedrustning.
  • Rusta välfärden – inte militären. Offentliga satsningar för jobb, välfärd och bostad till alla.
  • Riv upp värdlandsavtalet med Nato. Nej till svenskt Natosamarbete och -medlemskap.
  • Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!