Västbanken: ElJidar Lazem Inhar – muren ska falla!

2010-02-24 15:28:09
I den palestinska byn Bil demonstrerade omkring 1 000 personer den 19 februari mot den mur som Israel byggt på den ockuperade Västbanken. I mer än fem år har Bils invånare kämpat mot den mur, som inneburit att hälften av deras land nu bebos av israeliska bosättare.

Demonstrationen lyckades riva ner en del av de barriärhinder som ingår i muren och man kunde även höja den palestinska fanan på en av de militärposter som fanns bakom muren.
De israeliska militären svarade med mindre våld än vanligt på grund av den uppmärksamhet som muren fått i media under den senaste veckan.

Israels mur syftar till att fördjupa de nationella motsättningarna och göra det än svårare att ena israeler och palestinier. Förutom det syftar den också till att stjäla land och vatten samt rita nya framtida gränser.
Även den israeliska kapitalistklassen erkänner att en ny tredje Intifada är oundviklig.
Det är bara genom en återgång till massaktioner som palestinierna kan vinna eftergifter och ta steg framåt i kampen för ett slut på ockupationen och nationell befrielse.

Det finns ett brännande behov av en ny politisk kraft på de palestinska områdena – ett parti som kan samla genuina vänsterkrafter, fackliga och lokala aktivister och bli ett alternativ till Fatah och Hamas.
Den besvikelse som fanns bland palestinier gentemot Fatah och Ha- mas öppnar vägen för ett nytt politiskt parti i de ockuperade områdena. Ett sådant parti behöver enligt vår uppfattning, Maavak Sozialisti (CWI i Israel/Palestina), en socialistisk arbetarpolitik för att ta steg mot att ena de palestinska och israeliska arbetarna, vilket är en förutsättning för att säkra nationellt demokratiska rättigheter.

Maavak Sozialisti
(CWI i Israel/Palestina)


Muren på Västbanken, som började byggas 2002, är en kombination av en åtta meter hög betong- mur och/eller diken, stängsel, taggtråd, elektroniska staket och militärvägar. 40 km är mur och 750 km utgörs av andra typer av barriär.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!