Västernorrland: Vårdslakt blev S och V-styrets fall

2010-09-22 16:10:04
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förlorade makten i Västernorrlands läns landsting. De förlorade på sina rekordstora vårdnedskärningar.

De senaste åren har debatten varit hård och protesterna många i både  Sundvsall kommun och Västernorrlands läns landsting.
S och V-styret i landstinget har gjort rekordnedskärningar och varit inblandade i skandaler. Högeralliansen satsade hårt på ett regimskifte.

Veckorna innan valet
dök dessut­om nya händelser och skandaler upp i landstinget, vilka skapade mycket debatt.
Sjukhuschefen Sigbjörn Olofsson polisanmälde moderatledaren i lands­tinget Jacomina Berteema för förtal för att hon offentligt kallat Sigbjörns styre för ”skräckvälde”. Anmälan verkade barnslig men i sakfrågan, om nedskärningarna, hade han rätt när han påpekade att moderaterna faktiskt röstat för de sparkrav han nu håller på att genomföra.

S och V rasade i landstingsvalet. Raset var dock inte lika stort som det fanns anledning att tro, men tillräckligt stort för att de båda partierna skulle förlora sin majoritet.
Valresultatet gav Sjukvårdspartiet en vågmästarställning. Till media har sjukvårdspartister sagt att de lutar åt att stödja högersidan i landstinget.
Det var också på håret att Sverigedemokraterna fick mandat i lands­tinget. SD ligger idag på 2,9 procent och onsdagens räkning måste inväntas (spärr på 3 procent).
I Sundsvalls kommun verkar det som att de rödgröna behåller makten, men helt klart är det inte. Det slutliga resultatet kommer på onsdag.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Sundsvall gjorde en bra valrörelse ef­ter vår förmåga. Tusentals sundsvalls­bor som inte kände till oss tidigare vet nu lite om vilka vi är och vad vi står för. När detta skrivs är rösterna inte särräknade, men en gissning är att vi borde ha fått mångdubbelt fler röster än förra valet.
Nu närmast ställer vi in oss på manifestation den 29 september mot  högerns och Sverigedemokraternas arbetarfientliga och rasistisk politik.

Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!