Västimperialismen är inte intresserade av mänskliga rättigheter

2015-05-21 15:23:56

foto: Natalia Medina
Farkhondeh Ashena.

Dagligen hör ni hemska nyheter och ser skräckbilder från Mellanöstern. Men det finns en annan sida att visa, vilket massmedia i Väst inte är ett dugg intresserade av. Den iranska arbetarrörelsen är ett exempel på detta.

Arbetarrörelsen i Iran är inte en tyst åskådare, utan gör motstånd med alla till buds stående medel. Strejker, samling på arbetsplatser och demonstrationer har blivit en del av den iranska vardagen. Krav som de iranska arbetarna dagligen kämpar för är bland annat ett stopp för den snabba och omfattande privatiseringsvågen samt för högre löner och kollektivavtal.
Lärarnas kamp är ett bra exempel på detta, som kämpar för just högre löner och ett större inflytande i att utforma läroplanen. De senaste månaderna har tusentals lärare demonstrerat flera gånger i ett tiotal städer för sina krav. Trots hot om fängelse har de bildat en egen fackförening.

Om makthavarna i Väst brydde sig om att kämpa mot reaktionära krafter och att stå upp för mänskliga rättigheter i Mellanöstern skulle man stötta arbetarnas kamp. Men Väst är enbart intresserade av makt och pengar.
Därför behöver vi alla sprida den iranska arbetarrörelsens dagliga kamp mot kapitalismen och kräva att fackföreningar ger sitt aktiva stöd till deras kamp. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!