Vattenfall säljer brunkolet – regeringen måste säga nej

2016-04-20 13:05:25


Det vore ett absolut dråpslag mot klimatet om brunkolet säljs.

Vattenfalls ledning vill sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland till tjeckiska EPH, som ägs av riskkapitalister. EPH är, som Naturskyddsföreningen påtalar, ett bolag som har som affärsidé att krama ur det sista av det klimatskadliga kolet.

EPH är ett smutsigt företag som  siktar på  att öppna nya kolgruvor. Regeringen måste säga nej till affären och låta kolet vara kvar i marken. Allt annat vore ett historiskt svek mot klimatet.
Vattenfall har länge försökt hitta en köpare av den tyska brunkolsverksamheten. S-MP-regeringen har aldrig opponerat sig emot planerna, utan hänvisar till de av riksdagen beslutade ägardirektiven som säger att ”lönsamhet är grundförutsättningen för hela Vattenfalls verksamhet och överlevnad”. Affärsintressen ska gå först – inte klimatet och den lokala miljön.
Det var denna politik som körde Vattenfall i sank och gjorde bolaget till en Europas största miljöbovar. På bara tio år gick Vattenfall från nästan inga utsläpp alls till att släppa ut betydligt mer än hela Sverige.  Till sist kom satsningarna på kol och kärnkraft istället för förnybar energi att knäcka Vattenfall.

Vattenfall gör idag stora förluster och har tvingats till gigantiska nedskrivningar. Försäljningen av kolet är, både klimatmässigt och ekonomiskt, ännu en förlustaffär. Men Vattenfalls ledning och regeringen vill försöka gömma sig bakom ägardirektivet och säga att man skulle göra en ännu större förlust om man inte sålde ut.  

”Det finns ett brett vetenskapligt stöd för att mer­parten av jordens fossila reserver måste stanna kvar i marken för att den gräns varefter katastrofala förändringar är troliga inte ska överskridas. Det behövs en omedelbar global utfasning av kol för att kunna nå ett fossilfritt samhälle någon gång mellan 2040 och 2060, och därefter övergå till negativa utsläpp. Studier visar också tydligt att minst 89 procent av brunkolet i Europa måste förbli outnyttjat”, skriver Johan Rockström och Naomi Klein i debattartikel i Svenska Dagbladet den 19 april och manar regeringen att stoppa den vansinniga försäljningen och istället avveckla kolkraftverken.
EPH är inte vilket bolag som helst. EPH ägs av skrupellösa superrika som figurerar i Panamadokumenten. Bolaget har redan  koltillgångar i Tyskland och med köpet av Vattenfalls brunkolsverksamhet tar man sikte mot ”en europeisk kolrenässans”, eftersom bolaget kalkylerar med att efterfrågan ska öka när den tyska kärnkraften är avvecklad 2022.  
• Stoppa försäljningen – låt kolet ligga i marken. Avveckla kärnkraften och satsa på förnybar energi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!