Vem gynnas av regeringen?

2007-10-31 14:08:46
Fredrik Reinfeldt sa i sitt avslutningstal på moderatstämman att han ville göra Sverige till ”ett skatteparadis för människor som inte tjänar tillräckligt mycket”. Såna lögner är det få som går på längre.

Sanningen är att högerregeringen har förvandlat Sverige till ett skatteparadis för de rika genom att, som Anders Borg påpekade under moderatstämman, sänka skatterna ”mer än i något annat industriland”, med 80 miljarder kronor.
Nu tänker man också avskaffa de rikas skyldighet att redovisa sina förmögenheter, som myndigheterna behöver för att upptäcka rikas bidragsfusk även om förmögenhetsskatten avskaffats.
Hur som helst verkar det svenska folket ha tröttnat på att låta sig luras av moderaternas propaganda. Enligt en Synovate-undersökning på uppdrag av fackförbundet SEKO, som utfördes den 8-11 oktober, begriper 66 procent att regeringens politik i första hand gynnar människor med höga inkomster. Endast 2 procent anser att det i första hand är låginkomsttagare som gynnats, och bara 7 procent tycker att alla grupper har gynnats. Bara var femte av alliansens egna väljare anser att alla grupper har gynnats.
SEKO har också granskat vad statsråden själva får ut i sänkt skatt. Carl Bildt tjänar 90 000-130 000 bara på slopad förmögenhetsskatt och Fredrik Reinfeldt själv får 30 180 kronor i sänkt fastighetsskatt. Tillsammans med jobbavdraget sänker han sin egen skatt med 4 500 kronor i månaden, 54 000 kronor per år.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!