Venezuela: Växande hot från imperialismen och högern

2015-03-18 15:09:51
Den 9 mars skrev president Obama under en verkställningsorder där det betonas att Venezuela ”utgör ett osedvanligt, utomordentligt hot mot USA:s nationella säkerhet och utrikespolitik” och utlyser därmed ”en nationell krissituation för att hantera detta hot”.

Vad det handlar om är att USA-imperialismen vill förbereda sig och skapa förutsättningar för att störta regimen i Venezuela. Obamas hotfulla språkbruk och upptrappning kommer efter att venezuelanska myndigheter nyligen har avslöjat långtgående planer på ett kuppförsök och destabilisering, och flera högerpolitiker och militärer har gripits för sin inblandning.

USA och Obama motiverar sina hot med att Venezuela skulle ha kränkt mänskliga rättigheter genom förtryck mot oppositionen och regeringskritiska protester. Argumenten påminner om de som användes in-nan USA iscensatte och gav sitt stöd till Pinochets militärkupp i Chile år 1973, då den folkvalda socialisten Salvador Allende avsattes.
Att avslöja  USA:s hyckleri om mänskliga rättigheter är inte svårt med tanke på vilka diktaturer som är imperialismens allierade.

Redan i slutet av år 2014 varnade Consejo Popular Revolucionario (CPR, Folkets revolutionära fullmäktige) för utvecklingen. CPR är en samling av 30 olika revolutionära organisationer och rörelser fristående från regeringen. De vittnar om hur våldsamma protester och destabiliseringsförsök med dödlig utgång har blivit allt vanligare från högern. 

Med stöd av USA huserar colombianska paramilitära grupper i förorter där högern har sitt stöd, vilka riktar ett direkt dödligt hot mot vänstern och sociala rörelser. De tar med hjälp av hot och våld ut egna skatter på gas, el och bränsle, förhindrar mattransporter och upprättar vägblockader. Syftet är att generera en känsla av terror och instabilitet i landet. Vilken regering skulle inte agera mot något sådant?

Samtidigt är detta något som ger Maduro och PSUV ett utrymme för att hindra den arbetaropposition som växer fram från vänster. Hotet från höger ger PSUV möjlighet att stoppa kritik från vänster med argument om yttre hot och manande till nationell samling. 

USA har nu satt in siktet på maktskifte och att bryta vänstervågen i Latinamerika. De vill hjälpa högern att återta kontrollen och återställa den nyliberala, kapitalistiska och imperialistiska ordningen i regionen. Risken för inbördeskrig i Venezuela kommer att vara närvarande så länge högern inte stoppas. 

Latinamerika håller på att frigöra sig från USA:s grepp. Skulle PSUV och Maduro störtas skulle det vara ett slag mot inte bara Venezuela utan mot utvecklingen i hela Latinamerika.

Vad Pentagon och Vita huset än planerar måste arbetarorganisationer och socialister vara beredda på solidaritetsprotester och att stödja kampen mot imperialismen och Venezuelas höger. Men landets framtid kommer att avgöras av i vilken mån massorna kan samlas till kamp för att slå tillbaka högern och imperialismen – för att själva gripa makten och bygga ett socialistiskt Venezuela som ett första steg till ett Latinamerikas förenta socialistiska stater. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!