”Verkligheten vinner man inga val på”

2017-03-29 13:09:52

foto: Flickr, Svenska Mässan
Niklas Nordström – ”årets politiker”

För att ha ”brukat sin kommunikativa förmåga till att sätta sin stad på rikskartan och samtidigt aldrig tveka att ta riksdebatten i angelägna frågor” vann Luleås kommunalråd Niklas Nordström utmärkelsen ”Årets politiker i Sverige”. Vi var många som fick oss ett gott skratt åt juryns nominering, inget kunde vara längre från verkligheten.

I Luleå är Niklas känd för att gömma sig från kritiska medborgare och med härskarteknik tysta oliktänkande inom det egna partiet. Hans och partiets beslut har sällan haft någon verklig förankring hos medborgarna. Men pressmeddelanden och intervjuer hör till och Nordström är inte den som är den; det är hans fantastiska beslut som vunnit honom priset. Den tysta majoriteten gillar förändring och det är nog därför, spekulerar han. Men det viktigaste var själva nomineringen, säger Niklas; att en kommunpolitiker likställs med två statsråd (Isabella Lövin och Ibrahim Baylan). ”De har ju automatiskt riksplanet”. Överallt ger Niklas sken av att detta är ett seriöst pris som ”betyder mycket”. Vilket det absolut inte är.
De som ger ut priset är medieföretaget Dagens opinion och Reform ACT – en pr-byrå som ”gör kunder till fans, medlemmar till aktivister och invånare till medborgare”. På sin resumé skriver de bland annat att de har ”vunnit tre val, förändrat två lagstiftningar och engagerat hundratusentals för barns rättigheter” (mot betalning gjort en kampanj tillsammans med Rädda barnen som haft 400 000 tittare).

Det blir inte bättre av att det i juryn för priset finns en gammal vän till Nordström – Fredrik Andersson, tidigare delägare i den skandal­omsusade pr-byrån Prime (googla Primegate). Niklas viftar bort kritiken med att han träffat så mycket människor i sin långa karriär inom politik. Och så har han ju bott i Stockholm. Han nämner inget om att Nordström och Andersson arbetat ihop på Prime, de har bland annat rest till USA tillsammans. Inte heller nämner han att Fredrik var en av de få som deltog i den kritiserade ”Kulturhelgen” där Niklas och Fredrik såg på hockey(!?) från Coop-arenas VIP-loge. Spektaklet kostade Luleås skattebetalare hundratusentals kronor.
”Årets politiker” är ett PR-branschpris och har inget med politik att göra. Utnämningen av Nordström luktar ”om du kliar min rygg så kliar jag din” lång väg. Varför ägnar sig pr-byråer åt att bedöma politiker? Är det inte vad vi har val till?
Det är minst sagt illavarslande att priset används så medvetet till opinionsbildning. Politikerna verkar helt ha tappat hoppet om folket de representerar, verkligheten vinner man inga val på. När vi har politiker som accepterar att profit får gå före medborgarnas behov är det bästa sättet att vinna val på deras KÄNSLA av att allt är som det ska. Och Niklas verkar inte tvivla en sekund på att det kommer att fungera.

Vad har S för syn på demokrati egentligen? ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!