”Verksamheten har tvingats ned på knä”

2016-01-06 13:32:55

foto: Erik Forsberg / Flickr CC
På vissa äldreboenden drogs till och med julgröten in. Nedskärningar haglar över välfärden samtidigt som Sverige aldrig har varit så rikt som idag.

– De har tvingat en verksamhet på knäna i flera år, men nu ska vi inte bara krypa, utan åla oss fram, säger en undersköterska på det kommunala äldreboendet Lindgården i Sundsvall. 

Och nu hotar nya neddragningar när socialnämnden ska minska sitt underskott.

Socialnämnden i Sundsvall gick mot ett underskott på nära 200 miljoner kronor 2015. För att komma tillrätta med underskotten planerar kommunen nedskärningar på bemanningen inom hemtjänsten och på äldreboenden. De talar om att minska bemanningen från 0,64 till 0,58 tjänst per äldre. Offensiv har talat med personal på Lindgården som är ett av kommunens äldreboenden. Där har man idag 16 anställda per avdelning. 

Neddragningen skulle innebära en minskning på cirka 1,5 tjänst per avdelning. Kommunens planer för att få ordning på ekonomin handlar om att de ska se över tiden för sociala aktiviteter och även minska tiden för matlagning i hemtjänsten. 

Redan idag, innan dessa sparplaner, har personal och boende berättat i media om att de ofta tvingas dra in vissa aktiviteter som duschningar, promenader och rehabträning på grund av tidsbrist. Boende på äldreboendet i Stock­sund berättade inför julhelgen till SVT:s Mittnytt att deras julgröt blivit indragen vilket har varit en av deras ljusglimtar inför jul.

Enligt en av Vårdförbundets medlemmar som jag har talat med ser det ut som om personalneddragningarna kommer att ske främst på undersköterskor. Det blir i så fall ungefär som när landstingen har minskat ned på personalen vid sjukhusen. Detta är inte positivt för de sjuksköterskor som har blivit kvar även om de får behålla jobbet.

I landstinget ledde samma metod till mer stress och sämre arbetsmiljö och såklart sämre vård. Redan idag är sjukskrivningstalet högt för personalen i dessa verksamheter och detta kommer inte att göra situationen bättre.

Samtidigt med detta har utgifterna för inhyrda konsulter ökat för Sundsvalls kommun. Den summan är på 159 miljoner kronor i år. Just att kommunen hyr in dyra konsulter samtidigt som sparkraven växer har upplevts som mycket provocerande. Detta motiverar kommunledningen med att de är inne i en mycket expansiv fas och behöver konsulter för att planera nya projekt.

Offensiv har talat med undersköterkan Rickard Altin på Lindgårdens äldreboende. Han är även förtroendevalt ombud för Kommunal på arbetsplatsen. Han berättar att det har varit mycket upprörda stämningar bland de anställda då beskeden om sparplanerna kom i slutet på förra året. Tyvärr har reaktionerna nu till en början varit en stor känsla av hopplöshet, berättar Rickard.

 – De har tvingat en verksamhet på knäna i flera år, men nu ska vi inte bara krypa, utan åla oss fram!

Han berättar att sjukfrånvaron under lång tid har ökat bland de anställda i verksamheten. Sedan de senaste sparplanerna presenterades ser det ut som om trenden av ökade sjukskrivningar kommer att fortsätta.

Rickard Altin är hård i sin kritik av kommunens sparplaner på äldreomsorgen: 

– Det här är inte bara en spik i kistan, utan nu håller man på att sänka ned kistan i graven!

En av de frågor som har rört upp känslor har varit neddragningarnas konsekvenser på maten. De senaste dagarna har en bild på en matlåda till en 93-åring man i Sundsvall cirkulerat i media sedan en anhörig reagerat på att den bara innehöll några torra korvbitar och en potatis.

Det är helt rätt av de boende, anhöriga och personalen att reagera på kommunens politik. Erfarenheten från landstinget nyligen var att de stora protesterna fick politikerna att åtminstone tillfälligt tänka om. Det finns idag pengar i Sverige till vård och omsorg. Sverige har aldrig varit rikare. Anställda, brukare och anhöriga behöver samlas till gemensamma protester och kämpa för mer resurser till äldreomsorgen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!