”Vi är inga slavar”

2011-05-26 15:29:30
”Vi kämpar för en verklig demokrati, utan bankirer och direktörer”, sa en av de tiotusentals unga som ockuperar torget Puerta del Sol i Madrid.

Ungdomens proteströrelse i Spanien M-15 (efter starten på protesterna den 15 maj) riktar sig mot massarbetslöshet, högerpolitik och maktelitens  lögner.
Det är en rörelse för verkliga förändringar – en revolution.
­– Vi protesterar för rätten till jobb, löner att leva på och demokratiska rättigheter. Politikerna hjälper bara bankerna, de representerar inte oss. Vi måste göa motstånd, säger Lola Gonzales på Puerta del Sol till Offensivs Lina Westerlund som finns på plats i Madrid.
Spanien har EU:s högsta ungdomsarbetslöshet – 42 procent. Bland de som är mellan 16-19 år är arbetslösheten 64 procent. En av fem under 30 år har fortfarande inte fått sitt första jobb och bland de i samma åldersgrupp som har jobb är det nästan hälften som är korttidsanställda.
Ungdomsarbetslösheten i Spanien är högre än i Egypen och Tunisien, vars revolter tidigare i år inspirerat de spanska ungdomarna att gå ut på gator och torg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!