”Vi är redo att slåss för trygga jobb”

2010-02-17 16:26:26

foto: Frank Pettersson
Hans Andersson, ordf, Robert Wallgren, huvudskyddsombud, och Nils Göthe, styrelseledamot, i metallklubben på Ålö i Umeå.

Allt talar för att årets avtalsrörelse blir extremt kärv. Och nu lägger sig gräsrötterna i med ­Jobbupproret – en kampanj för fasta jobb, mot bemanningsföretag och al­la osäkra anställningar.

Landets två största Kommunalsektioner, 26 och 28 i Stockholm, hör till de lokala fack och fackliga företrädare som ställt sig bakom Jobbupproret (http://jobbupproret.se).
På lördag den 20 februari hålls ett stormöte i Alviks medborgarhus i Stockholm (tunnelbanestation Alvik) för att officiellt lansera kampanjen som vill öka trycket mot såväl arbetsgivarna som mot facktopparna att inte backa.

Offensiv har talat med en av de elva klubbordförande för lagerarbetare inom Handels som ställt sig bakom jobbuppropet.
– Det har bara de sena­ste fem åren skett en explosiv och äcklig ökning av arbetsgivarnas slitochslängattityd till sina anställda.
– Så länge de arbetslö­sa står på kö och facken inte är starka nog att stå emot behöver arbetsgivar­na ingen långsiktig personalpolitik, säger Martin Ångman, som inte bara är klubbordförande på Coop Bro utan också sektionsordförande för alla lagerarbetare inom Handels av- delning 20 i Stockholmsregionen.

Martin Ångman har svårt att förstå varför Handels förbundsledning valt att undanta lagren från ett krav på maximalt tio procents bemanningsanställ­da, något som faktiskt vanns inom kooperationen efter en strid förra året där lagerklubben på Coop Bro stod i spetsen och som facket kunnat bygga på.
Förutom kravet att sätta stopp för bemanningsföretagens möjlighet att ersätta sparkade anställda kräver uppropet rätt till fasta heltidsjobb mot dagens deltids- och visstidselände.
– Idag kan arbetsgivarna trixa upp till fyra år med två års allmän visstidsanställning och vikariat i två år, samtidigt som kraven att prestera, prestera, prestera skärpts maximalt. menar Martin Ångman.
– Det blir allt vanligare att utslitna 30-åringar som inte pallar med dagens tempo snart ställs utanför arbetsmarknaden. De går in i väggen, eller ”in i kartongen” som vi säger. Och så förfasar man sig över att vi fått fler långtidssjuka och talar om fuskare, men vem vill anställa en utsliten lagerarbetare?

I samband med stormötet i Alvik hålls en presskonferens, där Patrik Olofsson, ordförande för Handels arbetare på Systembolagets lager Lagena i Jordbro, som i somras strejkade vilt mot att ersättas av bemanningsföretag, och Hans Andersson, ordförande för IF Metalls arbetare på Ålö Maskiner i Umeå.
Stormötet i Alvik blir också ett avstamp för en rad måndagsaktioner i Stockholm med start på Sergels torg kl 18 den 22 februari, följt av massuppvaktningar och demonstrationer.
Enligt en opinionsundersökning som beställts av sex LO-förbund (6F) är 81 procent beredda att strejka för kraven mot bemanningsföretagen och de osäkra jobben. Jobbupproret tar sikte på att öka trycket på facken att inte svika medlemmarna. Bakom kampanjen står förutom Lagenaarbetarna och deras vänner aktiva i Septemberalliansens, Nej till EU:s och syndikalisternas fackliga nätverk.

Offensivs läsare kan ge ett viktigt bidrag genom att snarast sprida uppropet till sina egna arbetsplatser i hela landet och ta initiativ till lokala aktiviteter, spridning på Facebook o s v.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!