”Vi är rösten för alla de som inte längre har en”

Rosa i Belgien, en socialistisk feministisk plattform som lanserades av CWI i Belgien, hade ett jätteblock i demonstrationen den 25 november (Foto: ROSA).

av Offensiv

I hela världen ägde demonstrationer och aktioner mot mäns våld mot kvinnor rum den 25 november (i vissa fall helgen innan, den 23-24 november). Nedan följer ett axplock av kamprapporter globalt från CWI och kvinnokampsorganisationer.

Irland:

Dagen blev ett avstamp för att bygga ytterligare massprotester, demonstrationer och strejker på Internationella kvinnodagen den 8 mars 2020.
Flera tal hölls och talkörer ropades, där vi fick sällskap av spanska feministiska kämpar som berättade om kampen där. Vi i Socialist Party (CWI Irland) fortsätter kampen i spåren av aborträttssegern!

Belgien:

15 000 slöt upp i en demonstration för att säga nej till våldet mot kvinnor. LSP/PSL:s (CWI Belgien) Rosa-kampanj (socialistisk feministisk plattform) hade ett stort block i demonstrationståget. 
Via Rosa organiserar vi aktioner, evenemang och kampanjer för att kämpa mot sexism och det system som stödjer den: kapitalismen.

Österrike:

Sozialistische Links­parteis (CWI Österrike) socialistiska feministiska plattform Nicht mit mir [inte med mig] organiserade en lyckad protest mot det könsrelaterade våldet i Wien. Intresset var stort, framför allt bland unga kvinnor. 
Vi ska nu organisera möten om kvinnokampen och den globala kampvågen.
Vi pekade på det ökande antalet mord mot kvinnor i Österrike och lade tonvikt på att det behövs bättre utrustade och mer välfinansierade skyddade boenden, bostäder man har råd med samt höjda och jämställda löner för att pressa tillbaka våldet mot kvinnor. 
Vi kan i denna kamp inte förlita oss på en läpparnas bekännelse från de etablerade partierna, utan vi måste organisera den kampen själva.

Israel/Palestina:

På Tel Aviv University hade vi på vårt initiativ i Tnu’at Maavak Sotzyalisti (CWI Israel/Palestina) en gemensam aktion med studenter från Feministiska Studentgruppen och Hadash (Stå Tillsammans).
Våra plakat hade budskap som ”Finansiering till skyddade boenden och välfärd – inte till krig och ockupation!” och ”Nog med kvinno­morden – hela systemet är skyldigt!”.

Spanien:

Tiotusentals främst kvinnor deltog i demonstrationer i över 30 städer mot våldet mot kvinnor och mot hotet från extremhögerpartiet Vox mot kvinnors rättigheter. Vox har utlyst sitt hat mot feminism och förnekar att det finns något könsrelaterat våld. 
Vi i Socialismo Revolucionario (CWI Spanien) hade ett specialnummer av vår tidning La Brecha mot mäns våld mot kvinnor och fick in ett antal intresserade till vår organisation.

Ryssland:

I Moskva anslöt 1 000 till SocFemAlternativas (Socialistiskt Alternativs, CWI Ryssland, socialistiska feministiska plattform) protest mot mäns våld mot kvinnor/våld i nära relationer. Andra solidaritetsaktioner anordnades i St. Petersburg, Izhevsk i Uralbergen och Blagoveshensk vid kinesiska gränsen.
Polisen vägrade demonstranterna att använda högtalare eller megafoner, så deltagarna fick stå i tystnad med sina krav skrivna på plakat. Detta stoppade inte oss. Marta Chromova från Socialistiskt Alternativ öppnade protestmötet med en ”levande mick” – efter varje mening upprepade folk runtomkring vad hon hade sagt så alla kunde höra.
Den liberala oppositionspressen har inte vågat säga hur många som faktiskt deltog eller att det var vi som organiserade protesten. Statliga media kommer att ignorera det helt. Det är dock betydande att det var mycket större än ett event under helgen mot feminism och mot de som är emot våld i hemmet.
Protesten den 25 november var den största för kvinnors rättigheter på många, många år i Moskva.

Dominikanska republiken:

Tusentals kvinnor tog till gatorna mot kvinnomorden i landet, som är bland de högsta i hela Latinamerika (minst 357 kvinnor har mördats i nära relationer de senaste fyra åren).
Marcha de las Mariposas (Fjärilarnas marsch) organiserade demonstrationen för att markera att det var den 25 november 1960 som systrarna Mirabal mördades då de tog till kamp mot diktatorn Rafael Trujillo.

Frankrike:

Hela 150 000 slöt upp i landet i helgen enligt det feministiska kollektivet #NousToutes (Alla oss) för att visa sin avsky mot våldet mot kvinnor och den förhärskande sexismen. Marscher ägde rum i 30 städer. I Paris var det omkring 100 000 som täckte hela staden i färgen lila, som har blivit kampanjens färg. Demonstranter höll upp plakat med en bild på en dödad släkting eller vän.
Vissa plakat hade texten ”Bryt tystnaden, inte kvinnor” och ”Angripare, förföljare – din tid är ute, kvinnorna är på gatan”.

Italien:

Rom fylldes till bredden då tiotusentals slöt upp. Organisationen ”Non una de menos!” (Inte en till) anordnade marschen i ett land där 94 kvinnor har dött i nära relationer bara under 2019.
Talkörer och banderoller hade budskap som ”Vi är i revolt mot ert våld!” och ”Vi är den mäktiga rösten för alla de som inte längre har en röst”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!