”Vi godtar inget skitavtal”

2007-03-07 11:39:32




Gruvarbetarna i Malmfälten är missnöjda med det lönekrav på 3,9 procent som IF Metall har slagit fast. Fackklubben Gruvtolvan i Kiruna kräver i stället en löneförhöjning med 4 000 kronor efter centrala och lokala förhandlingar.

– Våra krav ligger någonstans mellan 6-7 procent på ett år. Om vi inte får upp lönerna nu, när ska vi då få det? undrar Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö.
Det Rantakyrö i första hand syftar på är förstås gruvbolaget LKAB:s monstruösa vinster de senaste åren. Vinsten för 2005 blev 6,45 miljarder kronor, en rekordsiffra som nära nog tangerades i fjol då vinsten blev svindlande 6,38 miljarder kronor.

3,5 miljoner per anställd

Räknat per anställd blir LKAB:s vinst under de senaste två åren sammanlagt omkring 3,5 miljoner kronor. En del av vinsten borde tillfalla gruvarbetarna i form av löneförhöjningar, anser Gruvtolvan och Rantakyrö.
– Medlemmarna kräver mer än 3,9 procent och det finns utrymme för rejäla lönelyft för arbetarna, inte minst med tanke på LKAB:s vinster och chefernas lönenivåer. En av våra egna direktörer höjde sin lön med 93 procent mellan 2003 och 2005, säger Rantakyrö.
Liksom metallarbetarna på SSAB i Luleå (se artikel ovan) är Rantakyrö orolig för att IF Metall kommer att vika sig och gå med på ett treårigt avtal med arbetsgivarna.
– Vi blev påtvingade 3,9 procent på ett år, det spikades centralt innan avtalsrådet i november vilket visar att avtalsrådet har spelat ut sin roll. Nu kommer det signaler om att det kanske blir ett längre avtal än ett år vilket är skrämmande, säger han och hymlar inte med att Gruvtolvan och dess medlemmar känner sig svikna av förbundet.

”Bakom vår rygg”

– De har gått bakom vår rygg vilket är fult gjort. Det är bara onödigt att åka till avtalsrådet, det är ju ändå uppgjort när man kommer dit. I de lokala förhandlingarna får alltid medlemmarna säga sitt och rösta om budet.
De centrala förhandlingarna mellan IF Metall och Gruvornas arbetsgivarförbund, som i skrivande stund pågår, går trögt, berättar Harry Rantakyrö. Inget konkret bud har presenterats och opartiska förhandlare är inkallade.

Vad gör ni om förhandlingarna kör fast eller om slutbudet (som ska presenteras inom kort) blir för lågt?
– Det vete f-n men en sak är etthundra procent säker: Vi skriver inte under något skitavtal, avslutar Rantakyrö som inte utesluter strejk som vapen i kampen för högre löner för gruvarbetarna i Malmfälten.

Tobias Stålnacke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!