”Vi kämpar mot patriarkatet årets alla dagar”

2013-09-16 11:27:52
I lördags kickstartades det feministiska arbetet i Göteborg inför hösten med ett brännhett möte om kvinnokampen i Sverige och internationellt.

Inledande talare på mötet, Caro­line Holmgren, började med att beskriva hur socialistiska kvinnorättskämpar redan under mitten av 1800-talet betonade att kampen för ekonomisk självstän­dighet var svårare, men av lika stor vikt som kampen för röst­rätt. Även idag när kvinnans valsedel väger lika mycket som mannens, släpar jämlikheten efter på ­andra plan som ekonomiskt, socialt och utbildningsmässigt.
Hon talade vidare om hur läget ser ut i världen idag och om det sexuella våldet mot kvinnor.
– Sedan den nuvarande islamistiska militärregimen kom till makten 1989 i Sudan, har nya lagar införts för att attackera och förlöjliga kvinnor. Nyligen inför­des den nya ”Ordningslagen” som ger militären rätt att agera som polis och domare.
–Detta ger dem möjlighet till snabba processer och kan alltså döma en kvinna som ”går klädd fel” på gatan och verkställa straffet direkt. Oftast handlar det om 40 piskrapp som utdelas mitt på öppen gata, utan rättsliga processer eller chans för kvinnan att kontakta familjen. För kvinnor i Sudan är kampen för socialism inte en utopi, utan en fråga om liv eller död.

Nästa talare var Minela Mah­mutovic. Hon berättade att kamp mot privatiseringar, nedskärning­ar och för en upprustning av offentlig sektor är en huvudfråga i kvinnokampen idag. Hon beskrev också hur viktigt det är att koppla samman klasskampen med kvinnokampen.
– Vilka kvinnor är det då som drabbas hårdast av högerpolitiken? Är det den numera före detta generaldirektören för Arbetsförmedlingen Angeles Bermudez-Svankvist som får behålla sina 142 000 kronor i månaden trots avgång, eller är det kvinnorna som arbetar på golvet?
– Svaret kan vi nog alla lista ut. Det är därför vi kopplar samman klasskampen med kvinnokampen. Det är arbetarklassens kvinnor och de fattiga kvinnorna som drabbas hårdast över hela världen. Det är de som får utstå attacker på sina rättigheter från kapitalismen, oavsett om det är en kvinna eller man i toppen.

Emma Öman talade om kvinnor i fackföreningsrörelsen och att även om det fortsatt kommer att finnas skillnader i lön mellan människor beroende på utbildning, erfarenhet och ansvar är det fackföreningsrörelsens uppgift att bekämpa de löneskillnader som har sitt ursprung i marknadstryck eller patriarkala strukturer. En tydlig sådan uppgift är att motverka den strukturella diskrimineringen av kvinnodominerade yrken.
Sista talare var Irma Mahmutovic, som tog upp om Rättvisepartiet Socialisternas roll i kvinnokampen. Kvinnokamp är inte något som vi lägger fokus på enbart under 8 mars, utan vi kämpar mot patriarkatet och hela det kapitalistiska systemet alla dagar om året.

RS Göteborgs kvinnoutskott

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!