”Vi kommer tillbaka”

2016-08-17 14:27:36

foto: Per-Åke Westerlund
Abdul-aziz och hans vän Abdullah.

Flyktingprotesten på Mynttorget utanför riksdagen avbröts i måndags, efter nästan två veckors demonstration. En ny större fortsättning planeras till riksdagens öppnande i mitten av september.

–Vi har uppnått mycket, inte minst uppmärksamheten i media och bland folk, säger Rasha Daoud, som ingick i samordningsgruppen.
Det är ingen tvekan om att protesten stärkte självförtroendet och sammanhållningen bland de omkring 200 deltagarna som kom från fler än 15 städer runt om i Sverige. De känner tydligt att kampen är deras väg framåt. Det har också gett kontakt med advokater som kan driva deras fall.
– Bakom tillfälliga uppehållstillstånd finns en dold främlingsfientlighet. Men vi är inte en experimentverkstad eller redo att bli offer, skriver Tareq Aladailai i ett inlägg på Facebook.

Många av deltagarna på Mynttorget berättade att de har svenska vänner och stöd på sin hemort. Till sist tvingades även en del riksdagsledamöter att ta sig till torget. Löften gavs att deras krav ska diskuteras på riksdagens första session i september och Vänsterpartiet utlovade stöd.
Protesten riktas mot att den nya flyktinglagen även gäller för dem som kom före den 24 november, när regeringen gjorde sin helomvändning.
– Jag kände inte till lagen, annars hade jag stannat i Tyskland som har något bättre lagar. Nu har jag väntat i 10 månader och har hoppats på att livet ska bli bättre. Men så blir inte med tillfälligt uppshållstillstånd. För då får jag inte SFI och ingen kommer att ge jobb till den som bara har ett års tillstånd, säger Abdul-aziz, som bor i Falkenberg.

Han berättar dessutom att Migrationsverket har dragit in de 400 kronor han tidigare fått till månadskort i kollektivtrafiken. ”Du behöver inte lämna förläggningen”, var beskedet. Han har nu som alla flyktingar 700 kronor i månaden att leva på.
– Att ändra lagen retroaktivt är ett brott mot den svenska grundlagen och mot FN:s flyktingkonvention. Vi sökte asyl under en lag som skulle ge permanent uppehållstillstånd, påpekar en annan av flyktingarna.


Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Återinför rätten till asyl – riv upp den nya lagen.
  • Massiv förstärkning av resurser till kommunerna.
  • Gemensam kamp för jobb och bostäder åt alla.
  • Det finns pengar – låt bankerna och de rika betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!