”Vi minns Björn Söderberg”

”Vi måste kämpa tillsammans mot alla klassamhällets förtryck”, var budskapet från Raymond Stokki (RS) (Foto: RS Boden).

av RS Boden // Artikel i Offensiv

I Boden hölls det den 12 oktober, samma dag som antikrigsdemonstrationerna, också en manifestation till minne av syndikalisten Björn Söderberg som mördades av nazister för 20 år sedan. Nazister från NMR dök upp för att försöka störa, men konfronterades av antifascister.

Nätverket Boden Mot Rasism tillsammans med Luleå LS av SAC arrangerade manifestationen, med talare från nätverket, SAC och Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Manifestationen hade cirka 50 deltagare och när manifestationen skulle starta dök två nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) upp för att störa och dokumentera. De konfronterades snabbt av deltagare och polis. 
När de ändå återigen försökte närma sig manifestationen konfronterades de på nytt varpå en av dem fick befallning av polisen att avlägsna sig från centrum, ensam kvar mot antifascister valde även den andre att lämna platsen.

Talarna berättade om Björn Söderberg och upprinnelsen till mordet på honom. Söderberg avslöjade att en högt uppsatt nazist i Stockholmsområdet var aktiv i en Handelsfackklubb varpå denne tappade uppdraget och även avskedades. Det talades även om allmän kamp mot nazism och en av talarna kommenterade att regeringens förslag om förbud mot NMR inte är rätt väg att gå, det kan slå tillbaka mot antikapitalistiska organisationer.
Från RS talade Raymond Stokki om att knyta samman den antirasistiska kampen med facklig kamp, klimatkamp, feminism och kamp mot högerpolitiken. All denna kamp är sammanlänkad av det system som är orsaken till förtryck, förödelse och nedskärningar:

– Vi måste förena all denna kamp för att förändra samhället. Utan klimatkampen kommer vi inte att ha en planet kvar att bo på; facklig kamp mot storföretagens klimatförstörelse behövs för att vinna. Kamp mot rasism, nazism och sexism behövs för att inte splittra oss, för att inte splittra kampen mot utsugning. Vi måste också kämpa mot den högerpolitik som skyddar systemet, högerpolitik som med ena handen skär ner och försämrar och med andra handen pekar ut någon annan som skyldig, att någon annan är ett hot.
Efter manifestationen samlades det till en protest mot Turkiets krig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!