”Vi stannar kvar och kämpar för ett annat fack”

2016-01-20 15:09:32

foto: Offensiv
– Vi kommer att kämpa för en förändring, säger kommunalare i Göteborg.

”Allvarligt, nu är jag less. Hur lång är uppsägningstiden i Kommunal? Jag har fått nog.” 
”Jaha, var har du lägenhet då? Ska vi hålla med lägenhet till er förtroendevalda också eller är det bara ministrar som får?” Det är ett par av kommentarerna och gliringarna man har fått sedan härvan uppdagades.

Det berättar Johannes Lundberg, arbetsplats- och skyddsombud på Angereds Arena i Göteborg, och fortsätter:
– I dagarna har det varit jobbigt att vara förtroendevald i Kommunal. På något sätt får man stå till svars för pampar och byråkraters övertramp och idioti.
– De första två dagarna hade 1 400 personer lämnat Kommunal. Vi är inte lojala någon organisations ledning, bara fackföreningsrörelsens idéer, historiska kamp och framtida segrar.
– De mest medvetna kommer att stanna kvar och fightas för fackets idéer och syfte, men det krävs också ett samlat tag mot byråkrater, pampfasoner och privilegier.

– Jag är bara kvar i facket för jag vet vilken roll rörelsen har spelat historiskt och att lokala ombud fortfarande är kämpande och gör en skillnad på våra arbetsplatser, säger Tania Machicado, receptionist.

– Vissa saker ska facket inte syssla med. Detta måste skrivas in i stadgarna och då måste förbundet demokratiseras och insynen öka från medlemmarna. Alla bisysslor och saker som sträcker sig utanför kärnverksamheten måste medlemmarna få insyn kring. Krogverksamhet, eget vinmärke eller nakenshower är inget facket bör syssla med, menar Joel Eriksson, receptionist/badvärd.

– Det är för jävligt att man kan tabba sig så hårt och sen få så mycket pengar då man slutar. Är dessa arbetarrörelsens företrädare eller näringslivets? Kassören borde få betala tillbaka till oss medlemmar istället,  säger Isabel Gutierrez, simlärare.

– När Aftonbladet kom ut med allt värvades, trots skriverierna, tre nya medlemmar till Kommunal på Angered Arena. Idag har jag nog lyckats hålla kvar två stycken med diskussioner om att det är vi som är facket och att vår uppgift är att välja en kämpande ledning, fri från privilegier, avslutar Johannes. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!