”Vi står inte ut” tänder nytt hopp

2017-03-15 14:35:15

foto: Arne Johansson
Stoppa utvisningarna! Låt flyktingbarnen stanna.

Lördagen den 11 mars hölls en imponerande stor demonstration i Stockholm mot utvisningar av ensamkommande flyktingbarn, som klart visade att effekterna av förra årets chockterapi i asylfrågan håller på att släppa.
Demonstrationen, som från tre håll marscherade till en manifestation på Medborgarplatsen, arrangerades av nätverket ”Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa”.

Uppåt 3 000 personer deltog i demonstrationen, som hade föregåtts av ”Röda Tråden-Marschen”.
Denna startade den 4 mars och gick ut på att folk från olika delar av landet marscherade mot Stockholm med ryggsäckar innehållande barnkonventionen och symboler för barns liv på flykt, med Stockholmsdemonstrationen som slutdestination.
Talarna varierade mellan aktiva i nätverket, politiker och ensamkommande flyktingbarn som berättade gripande historier om sitt liv på flykt.
– Min mamma har sagt att jag är hennes sista hopp. Jag vågar inte säga till henne att jag kommer att bli utvisad. Så jag frågar dig statsministern, vad ska jag säga till min mamma? sa Ali, en av talarna.
– När vi kom blev vi välkomnade och började hoppas på en trygg framtid i Sverige, sa en av de andra, som nu får kämpa för sin överlevnad, i en av flera starka appeller.
Nu tänder den solidaritet som visades denna dag och under hela marschen till Stockholm ett nytt hopp.

En stor del av deltagarna på demonstrationen, säkert flera hundra, var också ensamkommande flyktingungdomar.
Offensiv pratade med tre ungdomar på demonstrationen, Bunny, Sucdi och Juweira.

– Vi är här för för att våra röster ska bli hörda. Ifall vi är många som protesterar kanske de ändrar beslutet om att utvisa ensamkommande, sa en av dem.
Mest utsatt läge hade 17-åriga Sucdi Abdirahman Ahmed, som blir 18 år i maj. Hon kom till Sverige som ensamkommande tjej från Somalia redan i mars 2014 och bor idag tillsammans med två andra tjejer i ett familjehem i Hagsätra.
– Jag har bott här i två år och går första året på gymnasiet, men jag vet fortfarande inte om jag får stanna, sa Sucdi, elev på samhällsvetenskapsprogrammet på Jensens gymnasieskola.

Demonstrationen blev vid ett tillfälle angripen av ett ca 15-tal nazister från Nordisk Ungdom som hade en banderoll där det stod ”Refugees not Welcome” och skrek provocerande slagord. Dessa blev dock snabbt utbuade och bortkörda av demonstranter och polis utan att någon kom till skada. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!