Vid flyktingmuren på Kastrup blev det stopp för Talat

2016-02-10 10:25:03


Talat Butt.

Talat Butt, boende i Lund och med godkänd id, fick inte resa hem. Vid regeringens flyktingmur på Kastrups station blev det stopp.

Från och med den 4 januari måste alla som vill resa mellan Danmark och Sverige visa id-handlingar på Kastrups tågstation.
Över 150 säkerhetsvakter arbetar dygnet runt med dessa förnedrande id-kontroller som utgör en del i regeringens flyktingmur och som försenar varje resa – om man får resa. Många får aldrig resa vidare – id eller inte spelar ingen roll.  

Talat Butt, boende i Lund och med godkänt id, är en av dem som kastades av tåget på Kastrups station när han skulle åka hem. Han berättar för Offensiv:
– På kvällen den 5 februari klockan 22.06 stoppades jag av säkerhetsvakter på Kastrup när jag var på väg från Köpenhamn hem till Sverige.
–  Jag visade mitt id-kort som utfärdats av Svenska Journalistförbundet och som är en giltig id-handling, legitim i  Sverige.

– Jag talade med säkerhetsvakternas chef, men han lät mig inte gå ombord på tåget. Jag gick då åt sidan, och en säkerhetsvakt scannade mitt id-kort och lät mig passera eftersom jag har åkt många gånger utan pass, men med mitt id-kort.
– När jag sedan går på tåget såg en säkerhetsvakt från den andra sidan mig och kallade på sin chef som sa att jag skulle gå av tåget, vilket jag vägrade eftersom jag redan hade visat mitt id-kort, fått det scannat och därmed kunnat gå på tåget.
– Han kallade då till sig den danska polisen, och efter en lång diskussion blev jag utsparkad från plattformen. Jag hade då inget annat val än att ta en taxi från Kastrup till  Hylie eftersom  jag måste hem för att ta hand om mina barn.

– Det som hände är totalt oacceptabelt. Missbruket av polisens, säkerhetsvakternas och vanliga män­niskors tid och resurser har gått alldeles för långt. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!