Viktig delseger för skolkampen i Luleå

2016-01-06 13:09:53


Nedskärningsivriga S i Luleå är rejält pressade av rörelsen underifrån för att rädda skolorna och har tvingats till eftergifter. Kampen behöver nu fortsätta under vintern för att skrota alla nedskärningsplaner.

Mindre än en vecka före julafton fick barn, föräldrar och personal på Hertsöskolan och Kråkbergsskolan i Luleå en mycket efterlängtad och lugnande julklapp. Efter månader av kamp och protester kallade Socialdemokraterna i Barn- och utbildningsnämnden till presskonferens och meddelade att de berörda högstadieskolorna inte ska läggas ned. Än hotas dock många skolor och förskolor och där intensifieras kampen när tjänstemännens slutgiltiga förslag lanseras den 7 januari. 

–Beskedet om att Herts­öns och Sunderbyns högstadieskolor nu får vara kvar är förstås välkommet och visar att den gemensamma kamp som vi har varit inblandade i tillsammans med hundratals andra gett resultat. Samtidigt visar beslutet hur S-ledningens agerande inte följer någon annan logik än ett maktspel för att få igenom nedskärningar, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

I ett svar på beskedet skriver samordningsgruppen för de lokal­grupper som kämpar för tio av skolorna och förskolorna: 

”Hittills har ledande S-politiker hållit sig undan och vägrat att ens möta oss, med hänvisning till att ’utredning pågår’ och att de ska ta ställning efter att utredningen presenterats den 7 januari.

Nu vänder de 180 grader och inte bara uttalar sig, utan tar också beslut utan någon utredning alls med argumentet om att Luleå växer, som om det var något nytt. Det visar hur fullständigt oseriös denna ’utredning’ har varit från första början, vars syfte har varit att leverera det resultat kommunledningen velat ha.”

Syftet med att backa på just dessa två skolor är flera. På dessa områden har S ett historiskt starkt stöd med S-föreningar som fortfarande lever. Att lägga ned dessa skolor har varit det som mest hotat den interna enigheten. Förhoppningen är också att detta beslut ska splittra och förvirra motståndet. Men samordningsgruppens svar visar att enigheten och målet kvarstår:

”Som vi hela tiden har sagt – detta är en odemokratisk process med stora brister och helt utan fokus på barnen. Vår enighet om att detta måste göras om och göras rätt kvarstår. Inga beslut ska tas baserat på det som kallas Framtidens skola, varken i Hertsön, Sunderbyn eller i någon av de andra stadsdelarna eller byarna. Framtidens skola och förskola ska utvecklas med barnen i fokus och i samarbete med barn, personal och föräldrar.” 

Nu förbereder sig skolgrupperna för nästa, avgörande, fas i kampen. Den 7 januari presenteras tjänstemännens förslag och redan samma kväll träffas många skolgrupper, till exempel den i Svartöstaden. Den 22 februari ska  Barn- och utbildningsnämnden ta beslut och den 4 april är det tänkt att beslut ska tas i kommunfullmäktige.

– S-ledningens reträtt innan jul visar att de är pressade. Men trycket måste i januari och februari öka ännu mer för att Framtidens Skola ska ge vika för en verkligt demokratisk dialog med barnen i fokus om hur framtidens skola ska se ut. Rättvisepartiet Socialisterna vill att skolan ska vara en viktig del i byar och stadsdelars utveckling där det finns tillräckligt med personal med bra löner och arbetsvillkor för att ge alla barn och alla delar av kommunen en chans att utvecklas efter sina förutsättningar, säger Jonas Brännberg. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!