Vinsterna innebär att skolan plundras

2013-08-13 16:03:26
– JB:s konkurs kom som en chock för över 10 000 elever och kostar staten hundratals miljoner. Med skolstarten fortsätter nu kampen mot de riskkapitalisternas plundringar.

Det säger Enzo Costa i Studenter mot rasism, som nu ställer in siktet på att delta i den landsomfattande protestdagen mot vinster i välfärden den 21 september.

JB Education (John Bauer) har sedan 2005 levererat närmare 800 miljoner kronor i vinster till sina ägare. Pengar som betalats ut av kommunerna. Nu har JB skulder på över en miljard kronor. 140 miljoner i löneskulder kommer staten att få stå för.
Elever och föräldrar landet runt vittnar om hur löften om information och hjälp svikits av ägarna, riskkapitalbolaget Axcel.
För högerpolitiker är konkursen bara “sund utslagning”. JB:s förre VD Anders Hultin, nära vän med finansminister Anders Borg, ska själv driva fyra av JB-skolorna.
Den största privata skolkoncernen Academedia, med Wallenbergfamiljen som storägare, ökar i höst antalet elever till 68 000. 

80 procent är mot vinster i välfärden och politikerna kan inte undgå att känna trycket. Deras svar – både skolminister Jan Björklund och Socialdemokraterna – är mer och bättre kontroll. 
Den 20 augusti ska friskolekommittén – med enighet mellan regering och Socialdemokraterna – besluta om en ”utredning” av skolbolagen. 

– Men situationen på skolan är en spegel av samhället. Privatiseringar och nedskärningar har ökat klyftorna överallt, inklusive i skolan, säger Enzo Costa, Studenter mot rasism.
– Vinsterna innebär att skolan plundras. Det handlar om ett systemfel. 
Privata skolor innebär ägarnas diktatur. Skolinspektionen, som skarpt kritiserat JB för undermålig utbildning, hade lika lite som elever och personal någon föraning om bolagets snabba konkurs.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!