Visselblåsaren Chelsea Manning frisläppt

2017-05-24 16:51:58

foto: Chelsea Manning CC BY-SA
Den första bilden på Chelsea Manning i frihet, efter 7 år i fängelse.

Chelsea Manning (ursprungligen Bradley Manning) har blivit benådad och frisläppt från sitt fängelsestraff.

År 2010 läckte den dåvarande amerikanska militären Chelsea Manning, via Wikileaks, dokument och videor (the Iraq War logs och Afghan War logs) som bl a visade hur amerikanska soldater brutalt mördar civila i Irak och Afghanistan. Manning dömdes som visselblåsare till fängelse i 35 år (enligt bland annat Espionage Act). Straffet fick hon avtjäna på ett militärfängelse för män. 117 000 människor skrev under en namninsamling för hennes frigivande. Efter 7 år i fängelse benådades hon och blev frisläppt den 17 maj 2017. Espionage Act är en 100 år gammal lag som har beskrivits som en relik från krigstiden, men fortfarande minskar skyddet för visselblåsare globalt i flera länder.

Human Rights Watch har rapporterat om övergrepp mot transkvinnor i amerikanska förvar och kritiserat att transkvinnor placerats på anstalter för män. Manning själv har kritiserat både sin dom och bristen på skydd för transpersoner i amerikanska fängelser. Förra året försökte Manning ta sitt liv två gånger och först därefter fick hon påbörja sin transitionsbehandling.

Efter det amerikanska valet har situationen för både visselblåsare och transkvinnor förvärrats i USA. Mannings och andra aktivisters insatser har varit och kommer att vara nödvändiga för att sprida information. Det är talande i sig att det var Manning, inte soldaterna och de andra ansvariga för den amerikanska militärens övergrepp, som straffades. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!