Volvo Cars 14,2 miljarder i vinst – men ingen bonus för arbetarna

av Kristofer Lundberg

År 2018 var ett rekordår för Volvo Cars. Företaget slog nytt försäljningsrekord och ökade sin vinst till 14,2 miljarder kronor. Det är mot den bakgrunden en ska förstå den blandning av uppgivenhet och upprorsstämning som råder på Volvo Cars Torslandafabrik i Göteborg när arbetarna nåddes av beskedet att deras årliga bonus inte kommer att betalas ut. 

”Det finns de som talat om att en borde lägga ned arbetet”, säger en Volvoarbetare till Offensiv.

På frågan om de tror att facket kommer att agera skrattar han och säger att det inte finns en själ på arbetsplatsen som tror att facket varken har viljan eller möjligheten att organisera något sådant.

– De är mer intresserade av att hålla sig god med företagsledningen. Vi måste bryta sossarnas makt över facket för att få till något eller agera direkt från golvet.

Volvochefen Håkan Samuelsson, som själv deklarerar en inkomst på 33,6 miljoner för 2017 och tjänar 75 gånger mer än en industriarbetare, ”beklagar” sig över att företaget ”inte har möjlighet” att betala ut några bonusar.

Arbetare på Volvo Cars har länge varit missnöjda över arbetssituationen, eftergifter i avtal, stress och hårt klimat och beskedet om att det inte blir någon bonus trots rekordvinster har skapat en ilska på golvet. 

Arbetarna bör samla till möten på fabriken, diskutera kollektivt hur en ska gå vidare, ställa krav på facken att agera och bilda egna kommittéer om facket inte väljer sida. 

Rättvisepartiet Socialisterna står för ett förstatligande av Volvo under arbetarnas demokratiska kontroll och styre.K

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!