Wikileaks – Massrörelse är vägen framåt

2010-12-06 13:44:18
De senaste veckorna har Wikileaks publicering av tusentals hemligstämplade diplomatiska kommunikéer helt dominerat nyhetsflödet i stora delar av världen. Avslöjanden rör allt från hur amerikansk militär attackerat påstådda terroristläger i Yemen (med döda kvinnor och barn som följd) för att sedan med Yemens regerings goda minne låtit dessa ta på sig skulden, till diplomaters mer eller mindre smickrande omdömen om enskilda statsmän.

Dessa obekväma avslöjanden har fått stora delar av den "demokratiska" världen att reagera, med massiva attacker mot wikileaks hemsida och krav om att terroriststämpla wikileaks. Något som visar exakt hur lite yttrandefriheten är värd när det är makthavarnas egna falskspel som blottläggs. För socialister kommer dock varken dessa avslöjanden eller reaktionerna på dem som en överaskning, utan visar istället på behovet av en kämpande massrörelse mot krigshetsande, ekonomisk exploatering och politiskt rävspel, samt i förlängningen mot hela det kapitalistiska systemet.

Informationen, som troligen kommer från en amerikansk soldat, har släppts i omgångar från och med den 28:e november, och enligt Wikileaks kommer det dröja några månader innan all information offentliggjorts.

Bland avslöjanden finns bland annat uppgifter om att USAs utrikesminister Hillary Clinton beordrat amerikanska diplomater att spionera på FNs generalsekreterare samt andra topptjänstemän inom FN, att Kinas regering låg bakom hacker-attacken mot Google tidigare i år och att flera av arabvärldens ledare uppmanat USA att med militära medel slå ut Irans kärnkraftsanläggningar.

För svensk del framkommer det bland annat att USA försökt utöva påtryckningar för att få till stånd ett ökat formellt samarbete kring antiterrorism, något som ratades av Reinfeldts regering med hänvisning till hur politiskt känsligt att öppet sådant samarbete skulle vara. Istället ska svenska tjänstemän ha förklarat för den amerikanska ambasadören att "det nuvarande informella samarbetet fungerar bra". Ambasadören slog också fast att sverige var villigt att fortsätta ge information till USA via dessa informella kanaler. Det avslöjas också att socialdemokraterna, genom Mona Sahlin och Utrikesutskottets vice ordförande Urban Ahlin gett sitt mer eller mindre oreserverade stöd till kriget i Afghanistan och det svenska militära deltagandet och ville att USA skulle hjälpa partiet med propaganda till stöd för kriget för att på så sätt kunna minska den interna kritiken mot sveriges insats i landet. Något som idag helt förnekas av Ahlin.

Läckan, som av wikileaks själva döpts till "Cablegate" (en referens till watergateskandalen i USA på 70-talet), har skapat en häftig motreaktion bland världens ledare. De massiva hackerattackerna mot Wikileaks hemsida har använts som svepskäl för sidans internetleverantör att stänga ner den, och som tagits upp tidigare så har amerikanska topp-politiker argumenterat för att organisationen ska terroriststämplas och internetleverantören har hyllats för sitt beslut att stänga ner sidan. Mer och mer av diskussionen handlar snarare om läckan som sådan och hurvida den kan orsaka problem för internationella relationer än om dess faktiska innehåll.

Dessa attacker har i sin tur skapat en reaktion från tekniskt kunniga aktivister från hela världen som tex lagt upp återspeglingar av sidan för att kunna garantera fortsatt tillgång av informationen. Men information som sådan har inget egenvärde, hur viktiga avslöjanden den än innehåller. Liknande avslöjanden har kommit förut, om än i mindre skala, utan att på allvar förändra de globala och nationella maktförhållandena.

Vad som krävs är en massrörelse som drar de korrekta slutsatserna av innehållet, som aktivt motsätter sig krigshetsande och enorma politiska överenskommelser som helt saknar demokratisk insyn. En rörelse som på allvar kan ifrågasätta och utmana det rådande systemet. Utan en sådan kommer wikileaks inte bli mer än en historisk parantes som inte förmådde mer än att skapa tillfällig skrämselhicka i maktens korridorer.

Patrik Berg

Fakta

Wikileaks är en hemsida som bildades 2006 av Julian Assange med syfte att anonymt publicera interna dokument, mailkonversationer etc från företag, myndigheter och politiker som kan vara känsliga. Tidigare i år publicerade hundratusentals amerikanska krigsdagböcker från krigen i Irak och Afghanistan där det bland annat avslöjas hur USA försökt dölja antalet civila dödsoffer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!