1 000 i mäktigt tåg för Luleås skolor

2015-12-02 16:21:03

foto: Robert Almqvist
Finemang uppslutning i Luleå mot kommunens drakoniska nedskärningar mot skolverksamheten.

Uppslutningen var massiv när arbetsgrupperna för att försvara de omkring 20 skolor och förskolor i Luleå som hotas av nedläggning kallade till en första gemensam manifestation. Omkring tusen personer demonstrerade sin starka vilja för att kämpa för skolorna i ett mäktigt karnevalståg. 

Känslan av enighet och styrka var påtaglig. Fler aktioner kommer att genomföras med sikte på att stoppa S-styret i kommunen från att klubba igenom ”Framtidens Skola” i februari. 

”Hela kommunen ska leva och lära” var parollen för lördagens karnevalståg. Barn, föräldrar, lärare och många andra som berörs av skolfrågorna slöt också upp från kommunens alla hörn. 

Barn och vuxna tågade till tonerna av Samba de Janeiro varvat med talkörer som ”Vad ska vi ha? Trygga barn! Vad ska vi ha? Skolorna kvar!”. Stämningen i tåget, ett av de största i Luleå på många år, var överväldigande. För första gången upplevde många att kampen för skolorna faktiskt har en chans att segra.

– Jag har aldrig demonstrerat förut, men det var ju kul, kommenterade en Vitåbo efteråt.

– Jag gör det gärna varje vecka!

Barn- och Utbildningsnämnden (BUN) planerar att ta beslut om Framtidens Skola i februari. Därefter ska den stora omställningen till stordrift klubbas av kommunfullmäktige. BUN:s ordförande Carina Sammeli och kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström (alla S) nobbade inbjudan till manifestationen. 

Istället fick kommunfullmäktiges ordförande, en ceremoniell figur, ta emot det gemensamma motförslaget för att alla skolor och förskolor ska få vara kvar, med över 3 000 namnunderskrifter. Ilskan över S-politikernas arrogans var stor i lördags och har växt ytterligare efter Nordströms försvar: Att ”skolan inte är en fråga för kommunalråden”.

Remissperioden för synpunkter på ”utredningsunderlaget” Framtidens Skola är nu slut, med över 700 skrivelser mottagna enligt kommunen. Den 7 januari ska det färdiga förslaget presenteras.

Med lördagens erfarenhet i ryggen och sitt tydliga och sammanhållna motstånd mot stordriftsplanen som helhet står arbetsgrupperna väl rustade inför försök till upp­splittring, som redan har kunnat anas då nya skolnamn, hot och löften nyligen blandades i leken. 

S-styret spelar ett fult spel – ett alltför högt sådant kan det komma att visa sig. Karnevalen för att hela kommunen ska leva och lära gav mersmak. Fortsättning följer med fler, ännu mäktigare uppvisningar av folkviljan. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!