BT fick svar på tal av RS

2015-12-02 16:34:26
Den antirasistiska debatten mellan Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Borås Tidning (BT) samlade närmare 20 personer på Waynes Coffee i Borås. 

Debatten stod mellan Kristofer Lundberg, RS, och BT:s politiska redaktör Lars Näslund och handlade om manifestationen på Kristallnatten den 9 november i Borås.

Kristofer pekade på att man måste se de historiska lärdomarna i kampen mot fascism och Lars huvudsakliga kritik uttrycktes i att den judiska föreningen inte hade fått en inbjudan.

Lars hade i BT skrivit en ledare om manifestationerna på Kristallnatten där han kritiserade vänstern och påstod att vi försöker sudda ut Kristallnattens budskap. 

I inledningen av debatten var han betydligt försiktigare i sin kritik och sade att han var färgad av sin tid på kvällspressen och föredrar rubriker och meningar som drar uppmärksamhet. Han tyckte att det denna gång fanns skäl att använda sig av detta uttryck och att det inte bara var riktat mot RS, även om mycket av ledaren var lite av en ”sensationsjournalistik” som Lars uttryckte det som.

Kristofer svarade med att RS aldrig har påstått att manifestationen var någonting annat än en politisk manifestation för att dels minnas och uppmärksamma Kristallnatten. 

– Vi tillhör en organisation som alltid bjuder in brett, till flyktingorganisationer, invandrarorganisationer, kulturföreningar med flera. Just den här manifestationen var en politisk manifestation för att samla motståndet mot fascismen och dra de historiska lärdomarna ifrån 1930-talet till kampen idag, sade Kristofer. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!