1 maj 2012: En värmande kampdag

2012-05-02 16:08:06
Solen sken och på många platser var det fler än vanligt som antingen demonstrerade eller lyssnade till talen på årets 1 maj.

Stockholm: Rättvisepartiet Socialisterna (RS) gick med Välfärd utan vinsts avdelning i V-tåget, som samlade drygt 10 000.
Sanna Tefke från Välfärd utan vinst var första talare vid samlingen på Medborgarplatsen.
– Det gäller att ta kampen vidare mot privatiseringarna – för en offentlig välfärd, sa Sanna som också manade demonstranterna att delta i Läkerolarbetarnas protest i Stockholm den 17 maj och Kommunals demonstration den 28 maj.
Demonstrationen avslutades i Kungsträdgården där 20 000 lyssnade till den nya V-ledaren Jonas Sjöstedt. ”Han lät som en sosse”, sa en upprörd vänsterpartist till en av Offensivs många försäljare efteråt.

Göteborg: Klockan 13.30 inleder Rättvisepartiet Socialisterna sina tal på Järntorget med hundratals åhörare. Förste talare var Bilbo Göransson som gav en kraftig känga till högerregeringen. Nästa talare var Carolin Holmgren som pekade på behovet av organisering och en gemensam kamp.
Kristofer Lundberg talade senare om behovet av ett nytt arbetarparti.
Därefter avgick RS med fleras demonstration till Brunnsparken där appeller hölls av Hekmatisterna, Irans förenade arbetarkommunister, Svensk-Egyptiska Vänskapsföreningen och Misstro oss inte. Med i demonstrationen gick också FNRP-Göteborg och Stödgruppen för Mapuchefolket.
Därefter åkte RS gemensamt ut till Svarte Mosse och Pantrarnas första-maj-firande och mötet med Bobby Seale. 
Läs mer om 1 maj i Göteborg.

Sundsvall: I år deltog RS i ”Vänstertåget”, ett arrangemang  tillsammans med Vänsterpartiet, Ung Vänster, Socialistiska Partiet och Sundsvalls socialistförening.
Det var runt 200 som samlades bakom huvudparollen: ”Sundsvall är inte till salu”.
Det var också mer publik än vanligt på Stora torget där demonstrationen stannade för musik och tal.
Per Johansson, från RS ­Sundsvall, var en av talarna.

Umeå: RS demonstrerade med Enad Vänster som samlade 1 200 personer.
Efter tåget var det tal och musik på Rådhustorget.

Uleåborg, Finland: Vänstertåget i Uleåborg samlade cirka 300 deltagare i år, något fler än förra året. Sosialistinen Vaihtoehto (CWI-sympatisörer i Finland) och medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna i Norrbotten deltog med en kampanj mot militarisering, Nato och Finlands krig i Afghanistan.
Nästa större mobilisering av Sosialistinen Vaihtoehto och CWI kommer att vara på Tammerfors Sociala Forum den 16-17 maj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!