1 maj – en kampdag!

2011-05-04 15:10:44
Uleåborg På 1 maj i Uleåborg var vi några i en grupp med banderoller från Socialistiskt alternativ (CWI i Finland) och RS. Tåget samlade totalt 500 deltaga­re. Våra talkörer varvades på finska, engelska och svenska.
RS var även med och demonstrerade i Köpenhamn. I Köpenhamn såldes bl a 57 Offensiv.

Umeå RS deltog med två kamrater i tåget ”Enad vänster” (arr: Vänsterpartiet, Ung vänster, VSF, RKU, KP, Socialistiska Partiet, Syndikalisterna, SUF, Umeå LS av SAC, Arbetarpartiet). Dryga 1 000 personer deltog i tåget, som var dubbelt så stort som S-tåget.
Efter tåget samlades man till ett torgmöte där kamraterna sål­de 14 Offensiv och hade många diskussioner om AP:s splittring. Några av de som stödde oss ville jämföra Offensiv med AP:s nya tidning.
Talare för Umeå LS av SAC berömde bussförarna som kämpat för att få en kamrat friad från Arbetsdomstolen för att ha sagt sin mening om förarnas villkor.
Talaren avslutade med att sä­ga ”vi ses nästa år”, vilket visar på behovet av ett socialistiskt alternativ där alla dagar på året är kampdagar.

Sundsvall Vänstertåget Välfärd för alla, där organisationerna RS, RF, V, SUF, SP och Sundsvalls socialistförening deltog, samla­de runt 200 personer den 1 maj. Stefan Lundqvist talade från RS på Välfärd för allas tåg. Han tala­de om hur viktig 1 maj är än i­dag, och att dagen måste vara en signal till kamp.
Han var ock­så den enda som gick emot imperialismens militära ingripande i Libyen.

Stockholm Vänsterpartiets traditionsenliga 1 maj-tåg i Stockholm samlade enligt arrangörerna i år rekordmånga med 15 000 deltagare i tåget. Även om siffran troligtvis har friserats en aning, var det en pampig demonstration som drog fram genom Stockholm.
Latinamerikanska grupper riktade från kritik mot V:s stöd till Natos krig i Libyen.
Från talarstolen i Kungsträdgården kritiserades bland annat hur tjejer drabbas hårt av såväl otrygga anställningar, som nedlagda ungdomsmottagningar. Även den internationella solidariteten var ett huvudtema – kampanjen Ship to Gaza, som inom kort planerar en ny hjälpsändning till Gazaremsan, lyftes fram särskilt av flera talare.
I Rättvisepartiet Socialisternas avdelning å andra sidan ljöd talkörer som ”Tunisien, Egypten, visar vägen” och ”Jalla, Jalla, diktaturerna ska falla”.

Uddevalla På Socialistiskt 1 maj i Uddevalla, organiserat av Rättvisepartiet Socialisterna, talade Henrik Nygren och Patrik Berg från RS Uddevalla om RS kandidatur i omvalet och om partiets viktigaste valfrågor; upprustad vård och gratis kollektivtrafik.
Dagarna före 1 maj riktade lokala rasister hot mot partiet.

Göteborg I ett hav av röda fanor och banderoller tågade Socia­listiskt 1 maj och Rättvisepartiet Socialisterna genom centrala Göteborg. Socialistiskt 1 maj samlade 300 deltagare bakom parollerna om kamp för vård, skola, omsorg, mot rasism, för rätten till asyl, stöd revolutioner­na i Nordafrika och internationell socialism.
Stefan Berg, RS Göteborgs ordförande, talade på Järntorget som var näst intill fullsatt.
– När högerns strypsnara dras åt allt hårdare och förpassar allt fler till fattigdom, bostadslöshet, sjukdom och daglöneri växer behovet fram av ett nytt och starkt socialistisk arbetarparti, sa Stefan Berg.
Dylan Abdali från Irans arbetarkommunistiska parti, Hekmatisterna, var nästa talare och han pekade på behovet av en socia­listisk pånyttfödelse av arbetarrörelsen internationellt.
Sedan marscherade man från Järntorget genom centrala Göteborg ned till Brunnsparken. Osama Elagous, Svensk-Egyptiska vänskapsföreningen, var första talare i Brunnsparken.
Caroline Holmgren, från Socialistiska Studenter, talade där om ungdomar och studenters situation samt om behovet av att organisera sig.
Miran från Kurdiska solidaritetsgruppen berättade om hur den socialdemokratiska PUK-regimen av rädsla för folkliga protes­ter denna dag har förbjudit 1 maj-demonstrationer och tacka­de för det stöd RS gett till den kurdiska solidaritetsrörelsen.
Med i tåget gick också Iraks arbetarkommunistiska parti.

Mark Rättvisepartiet Socialisterna organiserade partiets första 1 maj-manifestation i Marks kommun. Framför fanor och banderoll talade Erkki Kuningas från den lokala RS-föreningen.
Robert Lundkvist
Raymond Ohlson
RS Sundsvall
AnnaMaria Berggren Eriksson
RS Uddevalla
RS Göteborg
RS Mark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!