1 maj i Oslo och Köpenhamn

2006-08-11 17:21:33
– Det behövs ett tydligt socialistiskt parti här i Norge också. Vi har ökande klyftor och orättvisor trots de enorma oljeinkomsterna, sa en av de 52 Oslobor som köpte Offensiv under 1 maj.

6 700 gick i LO-tåget, med deltagare från både arbeiderpartiet (ap), socialistisk venstre (sv) och röd valallians. Ungefär hälften gick i den fackliga avdelningen, varav många kommunanställda, provocerade av Oslo kommuns högerledning som vill försämra arbetstiderna.

Unga kvinnor

Huvudtalare var LO-ordföranden Gerd-Liv Valla. Hon ställde få krav på regeringen, som leds av ap med sv som deltagare. Istället profilerade hon sig med krav på stöd till palestinierna, den största internationella frågan i demonstrationen.
Vi från RS fick bra respons. Vi träffade bland andra tre unga kvinnor som är intresserade av sommarlägret, en elektriker som svartlistats för att han varit fackligt aktiv och irakiska flyktingar.
– Wow, vad häftigt att ni finns i så många länder. Socialismen kan inte byggas i bara ett land, sa en ung deltagare.

Bilbo Göransson
Jimmy Lied

Många tusen samlades till 1 majtågen i Köpenhamn, som sedan samlades till den traditionella gemensamma festen i Fellesparken. Antirasism och kamp mot skolnedskärningar var två frågor vi från RS diskuterade med olika deltagare.

Redan dagen efter, 2 maj, demonstrerade elever runt om i landet mot att de kollektiva examensproven avskaffas. Vi pratade också med medlemmar i Enhetslistans ungdomsorganisation om möjligt samarbete.
Socialdemokraternas nya partiledare Helle Thorning-Schmidt som tydligt deklarerat att hon vill vrida partiet ytterligare åt höger gjorde sitt bästa för att dölja hur små skillnaderna är mellan regeringens politik och hennes.Vi sålde 25 Offensiv, tre prenumerationer och fick in totalt närmare 1 100 kronor.

Erik Dalén
Johannes Lundberg