1 maj: Ny upprorsdag i Iran

2011-04-27 18:05:20
Irans arbetarklass genomförde två viktiga och framgångsrika strejker i mars och april med positiva konsekvenser för massrörelsen.
10 000 arbetare vid Mahshar Petrokemi tvingade regimen att acceptera deras krav efter 11 dagars strejk. Deras viktigaste krav var:
  • Kollektiva och direkta avtal med sin arbetsgivare, som är statlig.
  • Stopp för bemanningsföretag och fast anställning för de som har arbetat för bemanningsföretagen.
Den här strejken fick stöd av många aktivister och fackföre-ning­ar, speciellt Teherans bussförares fackförening (Syndika Sherkat Vahed). I mars genomförde arbetarna på Tabriz Petrokemi också en framgångsrik strejk.
Nu har en ny strejk inletts av 4 000 stengruvearbetare i Bafgh (i Yazdregionen). Tusentals i Bafgh har gett stöd till strejken och protesterat inne i staden.
Detta händer i Iran innan den 1 maj, som är en ny upprorsdag. Trots att regimen fängslade många arbetaraktivister (exempelvis Ossanlo, Madadi och Shahabi) och läraraktivister (Bodaghi, Khastar, Ghanabri m fl) samt hotar och förhör många fler aktivister för att kontrollera allting, har arbetare och ungdomar i Iran redan bestämt sig för att gå ut på gatorna och protestera mot regimen på första maj.
En viktig konflikt mellan den högste ledaren Khamenei och president Ahmadinejad har uppstått när den internationella ekonomiska bojkotten och nedskär- ningarna innebär hårdare press på befolkningen och social oro. Det är därför mycket viktigt att arbetarklassen deltar i kampen mot regimen med sina krav.
Arbetarklassen måste bygga egna organisationer för kamp. Det är avgörande för alla.
Hamid Azar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!