10 000 i protest mot SD

2010-10-07 18:21:19
Uppemot 10 000 antirasister samlades i måndags den 4 oktober på Sergels torg i Stockholm i en mäktig demonstration mot rasism och nedskärningspolitik. Protesten genomfördes samma dag som Sverigedemokraterna för första gången tog plats i riksdagen, dagen innan riksdagens öppnade.

Protestdagen i Stockholm började med en skolstrejk redan klockan 10 på förmiddagen. Att 10 000, minst li­ka många som i den första spontana demonstrationen dagen efter valet, slöt upp till den andra stora demonstrationen mot rasismen senare på eftermiddagen är ett gott tecken för den antirasistiska rörelse som kommer att behöva byggas.
Även på andra platser, bland annat i Göteborg, anordnades det demonstrationer den 4 oktober.

– Rasismen är inte invandrarnas fel. Det är fyra år med nedskärningar och gradvis avvecklande av välfärden som har slagit ut människor. Och det fanns kriminalitet långt innan invandrarna kom hit – men vi skulle aldrig komma på tanken att slänga ut alla män för den sakens skull! konstatera-de den unga skådespelerskan Shima Niavarani, som var första talare, me­dan Sergels torg fortfarande fylldes på med folk.

Till skillnad från demonstrationen dagen efter valet, som mobiliserades genom Facebook och sms-ked- jor på några timmar, var den här demonstrationen arrangerad av Septem­beralliansen och Stockholms antira- sistiska kulturförening tillsammans med flera Facebookgrupper mot rasism. Dessa hade också affischerat, delat ut flygblad och lyckats få små påannonser insprängda i de stora mediernas nyhetsrapportering.
Att demonstrationen var välorganiserad märktes också på den långa talarlistan, där fackligt aktiva inom både Kommunal och SAC talade, liksom Sveriges unga muslimer, Barnen Först, Dror Feiler, Vänsterpartiet med Lars Ohly, Rättvisepartiet Socialisterna med Mattias Bernhardsson och kallskänkan och arbetarpoeten Jenny Wrangborg. Dessa varvades av unga artister som Vladi, Nick Ellis, Vanima, Incognitos och Little miss trouble. Kvällen avslutades med ett bejublat framförande av den för da­gen nyproducerade låten Det nya Sverige av Aylakollektivet, HighWon och I- smile.
Förutom mot rasism, riktades den här demonstrationen också mot högerpolitikens nedskärningar och öka­de klassklyftor som tillsammans med en svag opposition har berett SD:s väg in i riksdagen. Vänsterprägeln var tydlig i talkörer och i de flesta talen, med varningar till de etablerade parti­erna mot en dansk anpassning.

– Fienden är inte invandrare, det är arbetsgivarna, det är kapitalet och vi ska kämpa tillsammans oavsett ursprungsland. Vi vägrar att låta oss splittras. Vi vill ha arbete åt alla, bostad åt alla, papper åt alla. September­alliansen uppmanar alla: Sörj inte – organisera er!, sa Bilbo Göransson, RS:are som talade för Septemberalliansen.
Under demonstrationens gång, där LO-distriktet valde att närvara men inte tala, lästes hälsningar upp från stridbara fackföreningar. Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran i Malmberget hälsade att ”i denna sekund, just nu, diskrimineras någon för att den råkar ha en annan hudfärg” och uppmanade alla att ta ställning mot rasism. Dennis Bäckman och Joakim Gustavsson från Pappers avdelning 86 i Figeholm hälsade att de dystra historiska erfarenheterna visar hur det går när vi börjar sortera ut människor efter hudfärg, religion eller sexuell läggning. Ruben Tastas-Duque från SAC Registret manade till stöd för de sparkade papperslösa och blockaderna mot Berns. Sanna Tefke, ungdomsansvarig i Kommunal sektion 26, uppmanade också facken att dra igång en kraftig kampanj mot rasismen och att liksom Transport förklara aktivitet för Sverigedemokrater- na stå i strid med fackens stadgar om allas lika värde.
Stämningen var hela tiden hög, med Shora Esmaili och Ahmed Ah­med som fantastiska konferencierer. Under talkörer lämnade demonstrationen Sergels torg för att tåga mot riksdagen. ”Ut med Jimmie – shalalalala!”, ekade det längs Hamngatan, parafrasen på den huliganlika allsång som drogs i gång på SD:s tv-sända valvaka.

Kampen mot rasismen har bara börjat. Den behöver växa, spridas och organiseras. Det kommer inte att finnas någon brist på politiska beslut om nedskärningar, fackliga försämringar eller omänskliga avvisningsbeslut av flyktingar att protestera emot. Demonstration den 4 oktober visade rörelsens inneboende energi och förmåga. Återigen: Sörj inte, organisera er!
Ulrika Waaranperä

 RS/offensiv kämpar för ▼

  •  Stoppa rasisternas splittring! Gemensam kamp för arbete, utbildning, sjukvård och bo­städer åt alla. För en gemensam alleuropeisk kamp mot krisen.
  • Försvara alla arbetares och arbetslösas villkor. Facken måste ta strid mot försämra­de villkor för alla och mot rasism.
    För ett nytt demokratiskt socialistiskt arbetarparti.
  • Stoppa högerpolitik och nedskärningar. Låt banker och storföretag betala upprustad välfärd och höjda löner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!