Hur stoppa mäns våld mot kvinnor?

2010-10-07 18:13:04
Nästan varannan kvinna över 15 år har i Sverige på något vis blivit utsatt för våld av en man. Mäns våld mot kvinnor ökar och mörkertalet är stort.
Högerregeringen vill ha skärpta straff för sexualbrott och fler poliser på gator och torg, men det är ingen hållbar åtgärd som går till roten av problemet.

Under det sena 1990-talet gjorde un­ga tjejer upprop mot sexism och de lägre kvinnolönerna. Denna gräsrots­rörelse gjorde bland annat så att kvinnojouren fick utökade resurser och frågan om jämställdhet dök upp i alla riksdagspartiernas partiprogram.
Idag, lite mer än tio år senare, har debatten tystnat samtidigt som kvinnor fortfarande har lägre löner än män och våldet mot kvinnor fortsätter att öka.
Vi behöver en ny kamp underifrån som kämpar mot de orättvisor som kvinnor lever med idag.

Högerregeringens främsta åtgärd mot sexualbrotten är att straffen ska skärpas.
Livstidsstraff är självklart, skrev Lisbeth Sundén Andersson och Kristina Tharing, ordförande respektive vice ordförande för Moderatkvinnor­na i Göteborg, i en debattartikel i GT.
Men straffen i sig kommer aldrig att lösa problemet.
Sexualbrott mot kvinnor kommer alltid att finnas så länge vi lever i ett ojämlikt, kvinnoförtryckande samhäl­le. Domstolsväsendet speglar det kvinnoförtryckande samhälle där nä­stan varannan våldtäktsman inte förhörs och där utredningar istället läggs ner. Däri är också mörkertalet förståeligt.

Större klasskillnader, nedmontering av välfärden och ett ekonomiskt hårdare samhälle är några av de faktorer som bidrar till mäns ökade våld mot kvinnor.
Rättvisepartiet Socialisterna kräver bland annat rätt till självförsvarsutbildning, ökat stöd till kvinnojourer och stöd för kvinnor som misshandlats och förföljts samt att reaktionära, sexistiska och rasistiska domare ska avsättas.
Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!