10 000 mot nazism

2014-09-04 13:36:27

foto: Offensiv
Tusentals antirasister demonstrerade mot Svenskarnas Parti i Stockholm 30 augusti 2014.

Lördagen den 30 augusti hade nazistiska Svenskarnas Parti (SvP) fått tillstånd att marschera genom Stockholm och polisen hade samlat en enorm styrka för att hålla antirasisterna på avstånd. Arrangörerna beräknade att runt 10 000 personer deltog i demonstrationen mot nazisterna i Kungsträdgården, som därmed blev en av de största antirasistiska demonstrationerna i Sveriges historia.

Nazisterna, som själva hade förväntat sig att bli 300 personer, var bara runt 100. Redan under förmiddagen gjorde polisen två räder mot antifascister, bland annat mot kulturhuset Cyklopen i Högdalen där de beslagtog en kniv, kartor och ”maskeringsutrustning”.

Enligt Cyklopen handlade det om en scarf, en brödkniv och turistkartor. Polisen hade sagt till Cyklopens personal att det rörde sig om ”misstanke om terrorbrott”, men de 50 personerna som befann sig där friades från misstankar efter förhör. Detta var ännu ett försök av polisen att hindra och svartmåla antirasister och skrämma allmänheten från att delta i antirasistiska mobiliseringar.

Flera timmar före nazisternas samling hade polisen spärrat av stora områden för att nazisterna skulle ha möjlighet att marschera. Kravallstängslet sträckte sig från Gustav Adolfs torg, där nazisterna befann sig, och förbi Kungsträdgården, vilket innebar att det inte fanns möjlighet att ta sig närmare nazisterna än så.

Trots det som hände i Malmö en vecka tidigare gick demonstrationen i Stockholm relativt lugnt till. Polisen gjorde en del försök till att provocera antirasisterna, bland annat genom att köra en piketbil rakt in i folkmassan, men de fick ingen våldsam respons av demonstranterna. En del smällde smällare och rökbomber men många andra demonstranter protesterade genom att be dem sluta. 

Det fanns både musik och dans i folkmassan, och demonstrationen har liknats vid en folkfest. Kyrkklockorna ringde i närheten av torget klockan 14.00 när nazisternas demonstration började; något som Svenska kyrkan satt i system att göra för att protestera mot nazismen. 

Politiska budskap saknades dock under demonstrationen, då det varken fanns talare eller politiska analyser. Rättvisepartiet Socialisterna fick mycket uppmärksamhet och det märktes att det fanns en törst efter politik bland deltagarna. Men det är ändå viktigt att understryka att det här var en lyckad antifascistisk demonstration, där tusentals samlades för att visa sitt motstånd mot rasism och nazism. Trots att nazisterna inte stoppades visade stockholmarna att vi inte accepterar att de marscherar på våra gator.

Det faktum att polisen och regeringen tillåter nazister att demonstrera har de senaste dagarna kritiserats hårt av FN, som menar att Sverige bryter mot FN-konventionen mot rasism som skrevs under redan år 1969. Yttrandefrihet, demonstrationsfrihet och organisationsfrihet, som används som ursäkter för utfärdade demonstrationstillstånd, gäller inte när det handlar om rasism, enligt jurister som har granskat detta. Det skulle med andra ord vara fullt möjligt att förbjuda både nazistiska demonstrationer och nazistiska organisationer. Polisen har på senare tid också blivit allt generösare med att tilldela demonstrationstillstånd till nazistiska organisationer och ställer upp med ofantliga resurser för att försvara dessa.

Att Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask med flera försvarar nazisternas rätt att demonstrera visar tydligt hur nazismen och högerpolitiken går hand i hand. Rasismen gynnar högern, så varför skulle inte högern skydda rasisterna? 

Högerpolitiken ger rasismen en grogrund att växa ur, vilket har skett i Sverige och hela Europa under de senaste åren. Därför är det viktigt att aldrig låta rasister och nazister ostört demonstrera och hålla torgmöten, och därför är det viktigt att vi demonstrerar.

Det är inte förbud och statliga ingripanden som kommer att stoppa nazisterna, utan endast gemensamma massmobiliseringar av antirasister, arbetare, ungdomar och andra kan trycka tillbaka rasismen och högerpolitiken. ■