105 000 fler arbetslösa på ett år

2009-08-12 15:12:50
På ett år har arbetslösheten ökat med 105 000 personer, enligt Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen noterar i sin senaste månadsstatistik den 10 juli att: ”Arbetsmarknaden går fortfarande på lågvarv. Nedgången av sysselsättning drabbar nu allt mer tjänstesektorn och inte minst den offentliga sektorn. Arbetslösheten vid Arbetsförmedlingen fortsätter att öka och var i juni 5,0 procent av arbetskraften. I synnerhet ökar arbetslösheten bland ungdomar.”
Sedan juni i fjol har ungdomsarbetslösheten (mellan 18 till 24 år) fördubblats.
I åldersgruppen 15 till 24 år är nä­stan var tredje utan jobb, enligt Stati­stiska centralbyrån (SCB). Den sven- ska ungdomsarbetslöheten ligger i topp inom EU.
När arbetslösheten stiger rekord­snabbt diskuterar regeringen åtgärder som ska göra det lättare att avskeda! Samtidigt som förslag har lagts om sänkta ungdomslöner och lärlingssystem. Inga förslag läggs om satsningar som ska ge nya jobb.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!