11 november: Anton Nilson-dag i Landskrona

2017-12-06 13:29:34




”Anton Nilson – aviatör eller terrorist?” är den samlade titeln på flera föreläsningar på Landskrona museum nu på lördag, 11 november.

Dagen föranleds av nyutgåvan av Anton Nilsons memoarer, Hundraåringen som gjorde revolution, från Vaktel förlag. Arrangör är Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona. Där finns Anton Nilsons samlade dokument, inklusive bokens bilder.

Här är programmet:
• Hundraåringen som gjorde revolution
Kl 12.15: Föredrag av Arne Johansson, redaktör för nyutgåvan av Anton Nilsons memoarer och chefredaktör på Offensiv, som berättar om nyutgåvan av Anton Nilsons memoarer.

• Amalthea 1908 och den brittiske strejkbrytaren som glömdes bort
Kl 13.15: Föredrag av Roger Johansson, historiker vid Lunds universitet, som berättar om den brittiske strejkbrytaren som omkom vid Amaltheadådet.

• Pär Ax inför rätta i sekelskiftets Landskrona. Socialisten, rättvisan och verklighetens grottekvarn
Kl 14.15: Föredrag av Emma Hilborn, historiker vid Lunds universitet, som redogör för sin forskning om den vänsterradikale redaktören för Landskrona-kuriren.

• Mina möten med Anton Nilson
Kl 15.15: Föredrag av Anders Bergman, frilansande journalist, som berättar om sina möten med Anton Nilson i samband med reportage som han har gjort för Sveriges radio samt med deltagande av några av Arkivets medlemsorganisationer.

Arrangeras av Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona i samarbete med Landskrona Museum och Centrum för Arbetarhistoria.

Lördag 11 november,
Slottsgatan, Landskrona

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!