12 dagars hungerstrejk – flyktingarnas hälsa försämras

2011-05-15 15:04:19
I 12 dagar har hungerstrejken av de politiska flyktingarna från Iran nu pågått. Än har Migrationsverket inte gett minsta lilla tecken till flyktingarna om deras aktion. De dök inte ens upp på den debatt som organiserades i torsdags.

Att Migrationsverket inte gett ett ljud ifrån sig kan bara betyda två saker, antingen att de befinner sig under en otrolig press eller att de är helt likgiltiga.

Det har varit händelserika dagar i snart två veckor på Gustav Adolfs torg. Stödet från allmänheten har varit massivt. Dagligen ansluter fler flyktingar till hungerstrejken. Det märks tydligt att hungerstrejken snart pågått i två veckor, flyktingarna blir allt svagare, de sover större delen av tiden. Tre personer har förts till sjukhus och hälsotillståndet för flyktingarna blir värre. De är bleka och det märks att värmen och kylan tar hårt på dem i tälten där de befinner sig dag och natt. Varma dagar och kalla nätter tar på krafterna.

Trots detta har flyktingarna tagit varje chans att driva sina asylärenden vidare. De har uppvaktat politiker, organiserat demonstrationer och debatter och vistats i media.

När stadsminister Fredrik Reinfeldt kom för att tala i Göteborg tog flyktingarna chansen till att uppvakta stadsministern. Till en början försökte Reinfeldts personal hålla flyktingarna borta från media, det var inte den bilden de ville förmedla. När de väl fick chansen att tala med stadsministerna var det två helt olika världar som möttes. Reinfeldt svarade inte på flyktingarnas frågor utan talade i allmänna ordalag om arbetskraftsinvandring och arbetslinjen. Absurt med tanke på den situation som de papperslösa flyktingarna befinner sig i utan möjlighet till arbete och försörjning.

Även Socialdemokraternas ledare Juholt uppvaktades av flyktingarna som krävde att S agerar.

Det enda parti förutom Rättvisepartiet Socialisterna som faktiskt själva kom till hungerstrejken var Vänsterpartiet och Lars Ohly. Han lyssnade till deras personliga berättelser och lovade att uppmärksamma deras situation.

På torsdagen hölls en debatt där alla riksdagspartier, Rättvisepartiet Socialisterna och Migrationsverket var inbjudna. Migrationsverket, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet valde dock att inte delta och deras stolar stod tomma.

Idag lördag kl 14.00 hålls en andra demonstration för att asylrätten ska respekteras. Förra veckans demonstration samlade 300 personer. Demonstrationen är lika mycket en protest mot den iranska diktaturen och dess förtryck och Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar fler att delta.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!