Sopkonflikten: Vad står på spel?

2011-05-11 13:18:49
Efter att förhandlingarna mellan Transportarbetarförbundet och Bilarbetsgivarna har strandat varslar facket nu om konflikt för 4 300 sophämtare runt om i landet. Konfliktvarslet, som träder i kraft på onsdag, omfattar blockad av övertidsarbete, nyanställningar och inhyrning.

Sopgubbarna kräver att belastningen begränsas. Tempot har hårdnat år för år som ett resultat av upphandlingarna med färre bilar, sämre hämtförhållanden och mer jobb. Striden handlar också återigen om lönesystemet i Stockholm, som arbetsgivarna gång på gång har velat avskaffa för att chocksänka lönerna.
Stockholms sopgubbar har svarat med kamp och lyckats försvara sina löner. Transport vill nu införa den lönemodell som i dag bara finns i Stockholm i he­la landet; en ackordslön som sätts efter en poänglista med en belastningsbegränsning.

– De stora företagen försöker sänka våra löner med flera tu­sen kronor per månad. Men vi är eniga och håller ihop, säger Juan Rios, sophämtare i Stockholm, när han förklarar vad som krävs för att vinna.
Rättvisepartiet Socialisterna ger som tidigare fullt stöd åt sopgubbarna. Deras strid och sammanhållning är ett exempel för hela fackföreningsrörelsen.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!