13 lärarjobb i fara på gymnasium i Södertälje

2007-02-14 13:16:44
Över en halv miljon kronor ska skäras bort från Tekniska gymnasiet i Södertälje i år, om skolan följer de politiska direktiven. Det innebär bland annat en minskning med 13 lärartjänster, motsvarande fler än var fjärde anställd.

– Man blir upprörd och förbannad, det känns som dom spelar rysk roulette som dom hållit på i Södertälje kommun i flera år nu, säger Marit Andersson, lärare på elprogrammet till Länstidningen (2 februari).
Samtidigt som kommunen förra året hade så mycket som 166 miljoner kronor i överskott, går den politiska majoriteten (s, v och mp) nu ut med att gymnasieskolan ska skära ned sin verksamhet till budgetnivån.

Oro för konsekvenserna

Totalt fattas 22,8 miljoner kronor i utbildningsnämndens budget och 20 av dem är på gymnasiet. Kommunen har låtit bli att budgetera för runt 300 elever, det är framförallt de elever som läser ett år till för att få fullständiga betyg. I år är 102 procent av Södertäljes ungdomar inskrivna i gymnasieskolan, jämfört med 95 procent för några år sedan. På teknikgymnasiet är oron stor över konsekvenserna av nedskärningarna.
– Det är för jävligt. Om skolan ska tappa 12-13 lärare kan det till och med betyda att nåt program måste läggas ner. Men vart ska dom eleverna ta vägen?, undrar Tim Mårtensson som läser första året på måleri och företagande och sitter med i elevrådet (Länstidningen den 2 februari).

Hotar rättssäkerheten

Teknikgymnasiets rektor Jonas Andersson, som grovt skissat fram vad nedskärningarna innebär för skolan, är även han allvarligt oroad.
– Frågan är om jag fixar det rättssäkert. Och vad gör vi med de elever som valt oss? Vi lurar ju eleverna när vi inte kan hålla vad vi lovat (Länstidningen den 1 februari).
Både lärare och elever är mycket kritiska till utbildningsnämndens ordförande Thomas Johansson (s).
– Det är samma ordförande som beslutat det här som var för splittringen av skolorna för inte så länge sen, säger Tim Mårtensson.
Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!