150 i protest mot vårdslakten i Region Jämtland Härjedalen

2018-05-16 14:20:25

foto: Andrew Herbert
Protest mot vårdens svältkur och politikernas fortsatta nedskärningspolitik.

Den 12 maj samlades cirka 150 ilskna sjukhusanställda på Stortorget i Östersund.

De samlades för att protestera mot den senaste sparåtgärden, som bland annat innebär att sjukhusanställda förväntas arbeta varannan helg.
En av talarna påpekade att med ett sådant schema blir det näst intill omöjligt att träffa familjen. Hon hade räknat ut att vissa veckor skulle hon kunna träffa familjen kl 22.00 på onsdag kväll om nu inte familjen hade gått och lagt sig då.
En annan av talarna var en sjuksköterska som dagligen upplyser patienter vart de ska vända sig om de är missnöjda med vården eller om något har gått fel. Hon efterlyste en konsekvensanalys av sparpaketet. Ingen sådan gjordes, trots att det handlar om stora ändringar i sjukvården.
– Hur ska region Jämtland Härjedalen kunna rekrytera nya sjuksköterskor eller behålla dem man har, undrar jag. 

Efter en demonstration runt centrala Östersund talade en pensionerad sjuksköterska som hade ett budskap till demonstranterna: ”Stå på er!”. Hon undrade också vad facken gjorde.
Hon tyckte att strejk vore på sin plats.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!