17-åring skickas till döden

2013-10-09 11:41:21
Migrationsverket i Boden vill utvisa Abdul Karim Kasibante till Uganda. Eftersom han är homosexuell riskerar han dödsstraff om han utvisas. Uganda är, ett av världens mest hbtq-fientliga länder.

Hbtq-flyktingar är kanske de mest misstrodda av Migrationsverket. Det handlar om människor som flyr undan förtryck, men väl i Sverige måste de ”bevisa” sin ­sexualitet. Samma verklighet drabbade 17-år­iga Abdul Karim Kasibante, som kom till Sverige i augusti förra året.
Migrationsverket säger nu att de inte tror honom angående hans sexualitet. Abdul kan dock själv bevisa att han angett namn på sin pojkvän och strukit under ordet pojkvän på migrationsverkets papper när han anlände.
– Uganda är inte säkert för mig. Jag kan bli dödad där, säger Kasibante till SVT.
Migrationsverket borstar i sin tur av sig all skuld genom att säga att tre av fyra homosexuella sökan­de från Uganda får uppehållstillstånd.
Samtidigt hävdar de att det är upp flyktingar att bevisa sina behov av skydd, trots att de påpekar att situationen för homosexuella i Uganda är allvarlig.
I Abduls fall finns även fler försvårande faktorer. Han angav fel födelseår när han anlände för att verka äldre, vilket nu gör att Migrationsverket prövar honom som vuxen och inte som barn. ­Kasibante berättar för SVT hur han har blivit lurad av en annan asylsökande att ange sig som vuxen för att det ­skulle ge honom fler rättigheter i Sverige. När han fick veta att det inte ­stämde ville han ändra sina uppgifter, men nu vägras han detta.
Stoppa utvisningar av hbtq-flyktingar – låt Abdul Karim ­Kasibante stanna!

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!