18-åringar förlorar sommarjobben i Piteå

2007-03-21 14:11:42
Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, NAV, har beslutat att inga 18-åringar kommer att erbjudas kommunala sommarjobb i år. Detta efter att högerregeringen dragit in statliga bidrag för arbetsmarknadsåtgärder för kommunerna.

Det här slår inte bara hårt mot ungdomarna utan också mot deras familjer, som måste försörja dem under sommaren när de inte har något studiebidrag.
Förra veckan befann sig medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ute på kommunens gymnasieskola med bokbord, för att prata med upprörda ungdomar.
– Det handlar inte bara om att få chansen att tjäna egna pengar och komma ut på arbetsmarknaden. Utan det blir rent en klassfråga, det är verkligen inte alla som har råd att gå sysslolösa under sommarperioden, säger en elev på Strömbackaskolan till Offensiv.

Kommunen går med vinst

– Även om kommunerna måste kräva pengarna tillbaka från staten så måste vi också peka på kommunens förmåga att lösa problemet, då Piteå kommun gjorde en vinst på 47 miljoner kronor för 2006. Satsa en del av dessa pengar på 18-åringarna, säger Gustaf Ruthström, Rättvisepartiet Socialisterna i Piteå.
RS i Piteå driver inte bara kampanj för 18-åringarnas rätt till sommarjobb, utan säger också att det ska vara jobb med avtalsenlig lön.
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!