1800-talet är tillbaka

2015-12-10 14:40:26


Botnia Skog AB:s exploatering av kambodjanska arbetare saknar motstycke.

70 kambodjanska arbetare lockades 2014 till skogsarbete i Sverige. Annonsen från Botnia Skog AB i Sundsvall lovade god arbetsmiljö och välutrustade bostäder. Sanningen visade sig vara mycket arbete, obetalda  löner och sovplatser på ett stallgolv.

Arbetarna jobbade med skogsplantering för entreprenören Botnia Skog AB som hade anlitats av de stora skogsbolagen Holmens Skog och Norra Skogsägarna. Att åka runt halva jordklotet för att plantera skog lockade då förtjänsten i Sverige skulle räcka långt i Kambodja, till exempel till att kunna köpa land eller hus, betala för sjukvård eller för barnens studier. 

Men i slutet av förra året begärde Botnia Skog sig själva i konkurs. Många av arbetarna hade inte fått ut sina löner. Nu fick de rätt till ersättning via den statliga lönegarantin – om det inte vore för att en kvinna, vars sambo hade suttit i styrelsen för bolaget, plötsligt lämnade in skuldkrav till Kronofogden på 34 av arbetarna. Hon påstår att hon har lånat ut pengar till dem i väntan på att de skulle få ut sin lön. 

Kvinnan, som själv har sitt ursprung i Kambodja, lurade sedan med hjälp av juridiska kontakter i hemlandet elva av arbetarna att skriva under ett delgivningsbevis av ett svensktextat skuldbrev från Kronofogden. 

Arbetarna har berättat att de övertygades om att deras namnunderskrift var nödvändig för att de skulle få ut lönegarantin. I själva verket var det tvärtom. Namnunderskrifterna innebar att lönegarantin stoppades då Kronofogden nu hade ett pågående ärende gällande dem. 

GS (facket för skogs, trä och grafisk bransch) har nu engagerat sig för de kambodjanska arbetarna. Tvisten ska upp i Sundsvalls tingrätt och GS betalar arbetarnas juridiska bistånd från sin solidaritetsfond. GS är mycket kritiska till att de stora skogsbolagen Holmens och Norra Skogsägarna struntade i deras varningar och krav både år 2013 och 2014 på att inte anlita Botnia Skog AB.

Facket har mycket dåliga erfarenheter av bolaget där obetalda löner har varit modell. Andra skogsbolag lämnade Botnia, medan ovan nämnda bolag har varit ivriga över att fortsätta anlita skandalentreprenören. Nu svär sig huvudentreprenören Holmen fri från allt ansvar och lägger inte en krona till att reda upp soppan. En katastrof för fattiga arbetare som har rest långt, arbetat i månader, fått resa hem fattigare och nu till och med krävs på pengar.

Inför avtalsrörelsen 2013 drev flera fackförbund krav på ”huvud­entreprenörsansvar” då det är allt vanligare att anlita underleverantörer som konkurrerar om jobben med dåliga arbetsvillkor och löner. Det är något som huvudleverantörerna idag inte vill ta ansvar för eftersom de profiterar på upplägget. Det är inte första gången utländska arbetare utnyttjas på detta sätt i skogen och GS vill därför driva frågan om ”huvudentreprenörsansvar” vidare i kommande avtalsrörelse. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!