2 000 jobb bort på Volvo PV

2008-06-30 20:12:06
Minst 2 000 personer riskerar jobben när Volvo varslar om uppsägning. Volvo Personvagnar (PV) varslar 1 200 om uppsägning och värst drabbat är Göteborg där 1 105 jobb försvinner. I Olofström förlorar 50 personer jobbet och ytterligare 800 tjänstemän ska bort.
Volvo genomför ett besparingsprogram på fyra miljarder där uppsägningarna är ett led i detta. Detta är bara ett av resultaten nu när den ekonomiska krisen i USA når Sverige.

Frustration, ilska men också rädsla ligger i luften och präglar Volvoarbetarna vid skiftbytet i Göteborg när Offensiv besöker dem samma dag som varslet offentliggjordes.
– Man har under en lång tid slimmat produktionen. Arbetet har blivit tyngre, färre har fått göra mer när takten ökat och när det gick bra gick ­hela vinsten till aktieägare, men nu när det går dåligt är det vi som ska få ­betala med våra jobb.
– Vad fick vi när det gick bra? säger en av arbetarna, som vill vara anonym.
Det är ingen tvekan om att stämningen är tryckt på Torslandafabriken. Speciell oro finns det hos tredje skiftet som går på kl 15.30. Hela skiftet ska läggas ned och 600 arbeten försvinner.
– Det är ingen slump att varslet kommer just nu i semestertider, på så sätt hoppas de slippa protester, säger en ung kvinnlig arbetare.
Volvos varsel av 1 200 på personvagnar är det största varslet ­sedan varvskrisen på 1970-talet. Samtidigt har redan 2 500 jobb försvunnit under en tvåårsperiod.

Dyr bensin och svag ägare

Bakgrunden till varslet är de dåliga försäljningsresultat som Volvo personvagnar och dess ägare, amerikanska Ford, har redovisat. Detta beror delvis på en svag dollar och höga bränslepriser.
Andra orsaker till det dåliga resultatet sägs vara att Volvo inte har kunnat presentera någon bra ­miljöbil när miljödebatten nu rasar för fullt samt ökade kostnader för bensin och diesel.
Att bilindustrin är i kris är tydligt, återförsäljare står med stora lager osålda bilar som de försöker rea ut. Detta är ett resultat av överproduktion.
För de arbetare som riskerar att förlora jobbet är orsakerna inte det viktigaste. Nu drabbas de dubbelt av högerpolitiken då de ställs utan jobb med en försämrad a-kassa.
Däremot är det tydligt vilken ­ilska det väcker att de inte fått del av de vinster som har funnits, men nu får betala. Samtidigt kommer uttalanden om att varslet kan bli ännu större.
Även en rad underleverantörer som drabbas hårt kommer att tvingas varsla om uppsägning. Underleverantörer och bemanningsföretag som kommer att drabbas är Lear Corporation, Man Power, Lernia, Adecco med flera.
Redan när Volvo deklarerade att de skulle gå ned i takt tidigare tvingades Lear Corporation varsla 85 personer om uppsägning. Detta visar hur bräcklig situationen är och hur många som är beroende av Volvo för sina jobb. Hur stora konsekvenserna blir när ett helt skift läggs ned är omöjligt att veta nu.
För de som förlorar sina jobb kommer högerregeringens försämringar nu att bli tydligare.

Ska Volvo säljas?

Samtidigt som Volvo varslar hörs även spekulationer om att Ford ska sälja Volvo. Rättvisepartiet Sociali­sterna anser att Volvo PV borde förstatligas. Ett av problemen inom bilindustrin är att det bara är kortsiktiga vinster som räknas, medan det är viktigt med en långsiktig planering för industrin. Nu krävs det en ­militant facklig kamp för att försvara de jobb som kan räddas. Det kommer att behövas strejker för att sätta press på företagsledningen med krav på att inga jobb får försvinna innan ­facket godkänt ersättningsjobb.
Kristofer Lundberg
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!