2 000 antirasister slöt upp mot nazismen

2016-05-04 17:28:09


2 000 antirasister stod emot nazisterna i Borlänge.

Den nazistiska våldssekten Nordiska motståndsrörelsen (Svenska motståndsrörelsen tillsammans med utländska nazister) försökte erövra arbetarrörelsens högtidsdag i Borlänge på Första maj. De möttes av 2 000 antirasister.

Nazister har försökt detta förut. Det numera upplösta Svenskarnas Parti försökte i Jönköping för två år sedan. Syftet med detta är att provocera och väcka uppmärksamhet, men även att försöka måla upp bilden av att nationalsocialismen är ett anti-etablissemangsalternativ för svenska arbetare som känner sig svikna av socialdemokratin och arbetarrörelsen. 

Detta år valde de Borlänge för att sprida sin hatpropaganda. Omkring 200 nazister, varav ett 100-tal uniformerade, marscherade längst Borlängses gator och skanderade hatiska slagord riktade mot flyktingar och invandrare. 

Som tur är annordnades även detta år en motdemonstration. Ett nätverk vid namn Dalarna mot Rasism annordnade en antirasistisk motdemonstration. Ungefär 2 000 antirasister från främst Borlänge och Dalarna, men även övriga landet, var där för att visa att nazister inte är välkommna i Borlänge. 

Dalarna mot Rasism hade gjort ett jättebra jobb med att mobilisera och hade en rad bra talare på demonstrationen, men ett misstag som gjordes var att de anordnade motdemonstrationen på en annan plats än Liljeqvistska parken, där nazisterna skulle anlända. 

De uppmanade även folk av säkerhetsskäl att inte protestera vid kravallstängslena när nazisterna kom marscherande. Givetvis gjorde folk det ändå, men det som hände var att demonstrationen blev splittrad och att det tog tid för folk att komma fram till stängslet där nazisterna marscherade. 

Detta ledde till att nazisterna till en början kunde ropa ut sina hatiska slagord utan att bli utbuade eller överröstade. När antirasisterna väl hade samlats blev det en kraftig motdemonstration. 

När högerextrema krafter marscherar måste de möta på motstånd. Det motståndet måste vara massivt, enat och välorganiserat. Annars ökar risken för både oroligheter och att fascisterna får ett ökat självförtroende och tillåts växa. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!