2 000 sjöng mot högern

2007-09-05 15:06:56
ALLSÅNG MOT HÖGERN
Vitabergsparken 2/9.
Medverkande: Kajsa Grytt, Sanna Carlstedt, Stefan Ringbom m fl.
Publik: omkring 2 000.
På söndagskvällen ägde ett evenemang rum i Vitabergsparken på Södermalm som får beskrivas som både märkligt och helt underbart. Det var Stockholmsavdelningarna av LO, SAP och Vänsterpartiet som arrangerade en helkväll med progglåtar och gamla kampsånger.

Kvällens absoluta höjdpunkt var när alla i publiken, som bestod av en ovanlig mix av vänsterungdomar, nostalgiska 68-typer och pampar från ovan nämnda organisationer, rockade loss till ”Staten & kapitalet”, som framfördes av Kajsa Grytt.
Under en av de sista ljumma sommarkvällarna för i år träffades uppskattningsvis 2 000 personer för att sjunga allsång mot högern. Allsångshäften fanns till alla och innehöll bland annat ett kampsångspotpurri med refränger från både gamla kampsånger och Joe Hill-låtar.

Gamla progglåtar

Många artister uppträdde under kvällen, men några av dem som bör nämnas är Sanna Carlstedt som sjöng Ola Magnells gamla progglåt ”Nya perspektiv” och Pale Olofsson, som i begynnelsen var medlem i Nationalteatern, som framförde ”Jack the Ripper” och ”Profiternas profeter”.
Innan finalen dök Stefan Ringbom från Fria Proteatern upp och framförde två Vysotskijklassiker från föreställningen de ger på Scalateatern i höst. Finalen var minst sagt häftig när ”Vi äro tusenden” framfördes av en solosångare och en rad körer med röda jackor och facklor.
För en 70-talistisk proggfantast som undertecknad är det naturligtvis en höjdpunkt att få gå på en musikfest med bara gamla kampsånger och progglåtar skrivna före kärnkraftsomröstningen 1980. Och man hoppas på att liknade arrangemang kommer att genomföras fler gånger.
Men samtidigt kan man undra om inga politiska sånger har skrivits efter 1980? Har vi 70- och 80-talister helt misslyckats med det våra mossiga föräldrar lyckades med?: Att skapa ett forum för politisk musik och kanaler att sprida den ut i folkdjupet. Säga vad man vill om 68-typerna, varav en del idag är bankdirektörer, miljonärer och allt annat än kämpande socialister, men musik kunde de skriva – politisk musik.
Och nog är det märkligt att de två politiska partier som genomfört de flesta av nedskärningar under de senaste 15 åren är de som anordnar en ”allsång mot högern”. Det tyder på att åtminstone socialdemokratin ändå måste ha någon form av självironi, eftersom majoriteten av alla låtar som spelades under kvällen hade sin tillkomst under proggåren på 70-talet och ju hade just socialdemokratin i skottgluggen.

Känga till sossarna

En av de låtar som sjöngs under kvällen var låten ”Var blev ni av?”, som alltid kommer att vara förknippad med Tage Danielsson och Monica Zetterlund. Den innehåller en mycket bitsk men subtil kritik av socialdemokratin. Om textförfattaren Tage Danielsson skulle ha levat idag kan man anta att kritiken skulle vara mer frän än subtil…
Mycket av den musik som framfördes under allsången är idag på många sätt mer aktuell än då den skrevs.
I dagarna kommer Major Björklund bli general för folkpartiet. Med tanke på partiets skolpolitik blir dessa textrader högaktuella:

Skolans uppgift är som sig bör
att skola arbetskraften
om kvastarna skall sopa bra
får man inte slarva med skaften
spärrar och kvoter och testprogram
är ett system för att sålla
agnarna från vetet och föra var och en
till hans rätta fålla.

Tobias Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!