2 miljoner förlorar sina hem

2009-08-12 13:34:56
Brett Hoven från USA var en av de internationella gäster­na på Elevkampanjens och RS sommarläger. Han jobbar i bilindustrin i Minnesota och är medlem i Socialist Alternative (CWI i USA) sedan tre år.

– Med Obama har miljoner drivits in på den politiska arenan. Arbetar­klas­sen och fattiga ser honom som ett alternativ. Obama har gett hopp om att ändringar är möjliga, men han har in­te gjort något konkret.

Hur ser ekonomin ut i dag?
– I USA har miljoner förlorat sina hem, och det beräknas att ytterligare 2 miljoner kommer att förlora sina hem till årets slut. Arbetare och familjer tvingas flytta in till varandra. I vissa städer byggs enorma tältläger i utkanten av stadskärnan. Att ta ett nytt lån för ett hus är omöjligt, eftersom nästan inga krediter ges ut. Konsumtionen är den lägsta på länge och det i sin tur förvärrar ekonomin.

Finns det nya rörelser i USA?
– Den största rörelsen som växt fram är HBT-personers rörelse som är aktiv och har organiserat flera aktioner och demonstrationer.
– En annan den är mot nedskärningar. Demonstrationer har organiserats, men har inte utvecklats till någon massrörelse. Många säger att kamptraditioner har glömts bort, som hur man mobiliserar en demonstration och hur man ställer sina krav. Men de som har glömts bort behöver återtas och nya skapas för att försvara arbetares intressen. Trots demonstrationer och mindre rörelser har arbetarklassen i stort förhoppningar om att krisen inte kommer att fortsätta, men den är djupare är vad folk tror.

Vad gör och säger vi i CWI?
– En av parollerna är ”Rädda arbetarna, inte Wall-Street – kamp för ett massivt jobbprogram”. Chrysler och GM ägs nu till stor del av staten, men de styrs som vilka företag som helst. Vi säger att kontrollen ska ges till arbetarna som jobbar i fabrikerna.
– Jag och en kamrat till försöker bilda en klubbtidning på vår arbetsplats och organiserar öppna möten om bilindustrins kris. De mest medvetna arbetarna är väldig kritiska mot fackets passivitet, men betonar ändå fackets grunder och försvarar facket som en arbetarorganisation.
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!